Bájná pečeť - Berndt Perplies

Svět se mění. V troskách bájné Atlantidy, hluboko pod hladinou moře, rozlomila skupina kouzelníků prastarou pečeť, aby vyhlásila počátek nového věku magie. Dochází ke znepokojivým změnám, které mohou mít za následek ničivý chaos. Podaří se mladému reportérovi Jonathanovi odhalit tajemství starého Londýna, za jehož zdmi se ukrývají bájné bytosti, duchové a lidé s nadpřirozenými schopnostmi? Jak s tím souvisí smrt jednoho z největších kouzelníků? A je ještě vůbec šance na zvrácení osudu a záchranu světa tak, jak ho známe?

O téhle knize jsem vůbec nic nevěděla. Vyhrála jsem ji v soutěži a řekla jsem si "no tak jo, na zkoušku si ji přečtu, když už ji mám doma". A ejhle, nastalo milé překvapení.
Celý děj se odehrává během čtyř dnů v období viktoriánské Anglie. Mohli bychom říct, že hlavní postavou je Jonathan Kenthame, reportér magazínu Strand, který je velmi sympatický mladý anglický gentleman z nižší vrstvy. Spolu s ním je tu ale spousta dalších postav a příběh je vyprávěn z různých pohledů, které skáčou z jedné postavy na druhou. Tento způsob vyprávění je velmi zajímavý, zaručuje to, že se člověk během občas zdlouhavějšího úvodu málokdy nudí a dá nahlédnout na celý problém očima různých aktérů. V knize je hodně jmen. Na důležité postavy máte na posledních stránkách seznam s krátkými nápovědami, ale jakmile se začtete, tak už se celkem orientujete. Jména nedůležitých postaviček, které se tam jen mihnou, rovnou zapomeňte, protože autor zřejmě trpí potřebou pojmenovávat všechno a všechny a každou scénu a osobu popisovat do nejmenších detailů.

Tím ale neříkám, že kniha není dobře napsaná, naopak. Jak autor, tak překladatel odvedli skvělou práci. Sám spisovatel, ač německé národnosti, vystihl atmosféru a mentalitu londýna devatenáctého století na jedničku s hvězdičkou. Oceňuji jeho možná až přehnaně velkou přípravu a dohledávání historických faktů a také to, že každá kapitola je uvedena úryvkem z dobových novin. A tak se stane, že na pozadí reálného světa se odehrává fantastický příběh plný kouzel.
Bájná pečeť je první díl slibné trilogie, a jak se u úvodních dílů občas stává, tak akčnosti moc nepobral. S postavami se teprve seznamujeme a samotní hrdinové se v nově nastalé situaci teprve rozkoukávají. Přesto jsem se nenudila. Všechny postavy i děj mají totiž velký potenciál a i milovníci akčních scén si párkrát přijdou na své, mnohem víc ale očekávám od dalších dílů. Knihu drží v chodu  mistrně vykonstruovaná společnost a všeobecné napětí z neznámé hrozby.
Všechny postavy jsou uvěřitelné, chovají se věrohodně a rozumně v rámci svých možností a umírají, když umřít musí, což je u fantasy příjemná změna. Tedy až na jednoho excentrického kouzelníka, o kterém ještě určitě uslyšíme.
Potěšilo mě i několik narážek na jiné knihy a autory, nebo na historické události. Například v knize objevíte Atlantidu pomocí ponorky Nautilus, kterou si postavil jeden fanoušek jistého nadějného francouzského spitovatele. Sem tam do děje přiletí (a pak zas odletí) havran patřící jednomu z kouzelníků, jeho jméno je pak příhodně Nevermore. A konečně si oblíbíte sympatického excentrického kouzelníka Holmese. Jupitera Holmese, který se v dřív velmi přátelil s jistým Arthurem Conanem Doylem. A nechtějte vědět, kdo je Watson.
Svět viktoriánské Anglie a čarodějů gentlemanů mě okouzlil.

70%

Konečné hodnocení: Slibný začátek slibné trilogie, který je určený spíš trpělivějším nadšencům fantasy. Myslím, že ho ocení spíš starší čtenáři, i když je kniha psaná jako 13+. Určitě si přečtu pokračování, jen doufám, že hlavní padouch dostane víc prostoru, stejně jako jedna z mála ženských hrdinek, která má v příběhu velkou roli, mladičká skotská kouzelnice Kendra McKellenová.
P.S.: Jelikož už mám při nahrávání této recenze na blog přečtené i zbylé díly, můžu sérii jen doporučit, je to naprosto epické! Zaručeně potěší každého knihomola ;)

Originální název: Für die Krone
Série: Věk magie
Autor: Bernd Perplies
Překlad: Vladana Hallová
Rok vydání: 2012
Rok vydání originálu: 2010
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 424

Žádné komentáře:

Okomentovat