Čas zkázy - Bernd Perplies

Rovnováha magie byla narušena. Svět nyní stojí nepatrný krok před záhubou... Mladý novinář Jonathan byl proti své vůli vtažen do konfliktu dvou frakcí mocných kouzelníků a musí bojovat za svou záchranu. Události jsou natolik znepokojující, že svou pozornost k Londýnu obrací i svatá inkvizice v Římě. Prazdroj magie v troskách Atlandidy musí být uzavřen. Podaří se závod s časem vyhrát a odvrátit tak jistý konec lidstva? Druhý díl napínavé trilogie.

Druhý díl steampunkové (young adult) trilogie. Musím přiznat, že po Společenstvu prstenu jsem po této knížce sáhla s velkou chutí. Možná to není nejakčnější knížka, ale proti Společenstvu akcí překypuje (ne že bych neměla ráda Pána prstenů).Této sérii je často vyčítáno, že je málo akční. Nemyslím si ale, že by tam byla potřeba nějaká bezhlavá krvavá akce. Tohle jsou kouzelníci gentlemani, ne válečníci. Ti vás tak maximálně vyzvou na souboj hozenou rukavicí... no dobře to přeháním, akce tam samozřejmě také je.
V první části knihy dojde k několika zásadním událostem. Dořeší se neuzavřené problémy z předchozího dílu, pár věcí se vysvětlí, vykreslí se charaktery postav a lépe poznáváme jak hrdiny, tak záporné postavy. Také tu přibude několik postav nových. Autor si prostě připravuje prostor pro to, aby pak mohl všechno rozhýbat. Takže: ano, znám i akčnější knížky a autor se někdy až vyžívá v tom, aby plány svých postav rozkošnicky překazil, tím pádem občas dostáváte jemné pocity beznaděje, že se z toho nikdy nikdo nemůže vymotat. Mně osobně tohle vyhovuje, nemám ráda příliš přímočaré příběhy a obdivuji odvahu autora jaksi sám sobě podkopávat nohy. Příběh tak dostává mnohem reálnější podobu, protože hrdinové v knize jsou přece také jen lidé (i když někteří trochu zvláštní) a jak se říká: "Chceš li rozesmát pána Boha, řekni mu o svých plánech" nebo "Člověk míní, život mění." nebo prostě: "Karma je svině."

Když se ale hrdinové vypořádají s labužnicky nastrčenými problémy (občas pomůže spíš náhoda), mohou přejít do jakéhosi protiútoku a začít jednat. Pak to jde ráz na ráz a v tuto chvíli se zúročí celé to konstruování jemných příběhových linek, které probíhalo v pozadí, aniž byste si toho třeba všimli.
Jsem moc ráda, že hrdinové jsou reálnější, než v množství jiných young adult knížek, které jsem četla. Přestože to nejsou klasičtí klaďasové nabušení schopnostmi, které vzali kdovíkde, fandíte jim, protože si je naprosto zamilujete. Jonathan Kenthame, který byl nominován jaksi omylem na hlavní postavu (sehraje důležitou roli, ale sám o sobě se o to zas tolik nezaslouží, zatím), je prostě někdo, kdo ke kouzlení přišel jako slepý k houslím. Také je to pořádné trdlo, i když se mu snaží autor trochu vypomoci. Dělá chyby, které by dělal každý, kdo by se do takové situace dostal. Randolph Brown nezapře svou hromotluckou povahu a přestože jakousi magickou mocí oplývá, stejně většinou sáhne po poctivé ráně pěstí, na pořádné plány ho neužije a radši vše vyřeší pár bednami dynamitu. Jupiter Holmes je stále roztržitý, a i když vždy přijde s nějakým plánem, i v nejtěžší chvíli myslí na láhev whiskey. Postav je v knížce hrozně moc, jsem ráda, že se do příběhu vrátil Jonathanův přítel s Cambridge - Robert, protože ten se ukázal mnohem praktičtější pro improvizovaný boj za nečekaných podmínek, než samotný hlavní hrdina. No a pak Kendra, sympatická mladá hlavní hrdinka a nadějná kouzelnice. Také ještě musím pochválit záporné hrdiny a především samotného lordmága Wellingtona, který - ač záporák-  stále zůstává gentlemanem. Inteligentní, geniální a přímočarý, nesedí jen tak na zadku a nečeká, až ho někdo přijde zabít. Dále se zde objevuje vatikánská špiónka, která pracuje pro jistého katolického představeného na ustálení magické rovnováhy ve světě, ale o tom nebudu víc prozrazovat, protože sama ještě nevím, co se z toho vyklube. Ovšem podle obrovské vzducholodě Gladius dei (Meč boží) je jasné, že papež jde s dobou ;)
Nakonec bych ještě pochválila překlad, krásnou obálku a samozřejmě neskutečný přehled autora samotného, protože napsat příběh postavený na reálné době (a navíc tak nabité novými objevy jako konec 19. století) vyžaduje víc, než přehled ve starých mapách Londýna.

75%

Konečné hodnocení: Já byla naprosto spokojená, přestože kniha má jistojistě své mouchy. Postavy jsou živé, lehko uvěřitelné a fandíte jim od začátku do konce. Je to takové čtení vyloženě pro zábavu. pokud máte rádi fantasy a atmosféru viktoriánské anglie. A trochu toho steampunkového nádechu. Ihned se vrhám na třetí díl, protože tenhle jsem dočetla dnes ráno (místo toho, abych se učila na zápočet, který jsem ale mimo jiné dala, takže vše v pořádku) a nemůžu se dočkat, až zjistím, jak to všechno dopadne.

Originální název: Geden die Zeit
Série: Věk magie
Autor: Bernd Perplies
Překlad: Vladana Hallová
Rok vydání originálu: 2011
Rok vydání v ČR: 2013
Nakladatelství: Fragment
Počet stran: 424

Žádné komentáře:

Okomentovat