Hladová přání - Tereza Matoušková

Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny. Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek? 

Přiznám se, že předchozí vydané knížky z Podmoří jsem nečetla. Četla jsem jen nějaké ty povídky u autorky na blogu a už je to celkem dlouhá doba. Ale měla jsem povědomí o některých postavách a o Podmořských reáliích. Hladová přání jsou víceméně samostatný příběh, takže jsem si je dovolila přečíst rovnou. Ale určitě si seženu i předchozí dva díly, už jen proto, abych poznala autorčin vysněný svět v celé jeho šíři, když už se tak usilovně snaží přivést ho k životu. A to je dle mého názoru velké plus, totiž že tím vším autorka tak žije a z každého řádku knížky čiší nadšení. Knížka se čte hned snáz, když čtenář ví, že autor má svůj svět skutečně rád. 
Podmoří mi trochu připomíná Pratchettovu Zeměplochu, a i styl psaní a forma podání a komunikace se čtenářem je té zeměplošské trochu podobná. I když je humor černější, zápletky temnější a postavy zvrácenější. A samozřejmě je to v menším měřítku. Kniha má kolem devadesáti stránek, takže je to taková jednohubka. Ale mě konkrétně to u takhle stylizovaných příběhů vyhovuje, protože by zápletka musela být hodně dobře vykonstruovaná a složitá, aby to utáhlo knížku tlustější. 

Samotná zápletka je zajímavá, velmi jednoduchá a z většiny je odsunuta na druhou kolej a upozaděna peprnými dialogy postav. A jejich vzájemnými hádkami, tahanicemi a vůbec různým řešením jejich vztahů a osobních problémů. Což je sice zajímavé koření, ale být knížka o trochu delší, tak už to bude spíš na obtíž. Nicméně neříkám, že právě tyto dialogy (ano, kniha je postavená především na dialozích) nebyly zábavné. Vážně jsem se několikrát upřímně zasmála. Jen tyto dialogy nevyvažuje skutečný děj, který tvoří celou knihu asi tak…z deseti procent (tipuju). Jeho hybatelem je dívenka Jukata. Čtyři hlavní dospělé postavy děj spíš brzdí. Ale rozhodně chválím tu myšlenku, která říká, že nejvíc problémů vzniká, když se dospělí dětem dostatečně nevěnují. Už jenom za to bych v dnešní době dala medaili. 
Každopádně pokud měla být Jukata hlavní hrdinkou, tak ve skutečnosti je spíše v pozadí a dospělí to dost válcují. Čtenář neznalý předchozích knih a osudu hrdinů to má těžké a dost často nechápe souvislosti. Ty nejnutnější informace jsou většinou zmíněny dost překvapivě a jen tak mezi řečí, z čehož čtenář leccos pochopí, ale ne všechno. Ano, je lepší přečíst si předchozí knihy, ale i tak mám ráda autory, kteří ty nejdůležitější souvislosti shrnou na začátku, aby se čtenář měl čeho chytit.  Zvlášť, když by tato knížečka měla být víc samostatným příběhem, než přímým pokračováním nějaké série. 
Přestože ale nejsem ve světě Podmoří tak zběhlá, přišla mi zajímavá například podmořská zvířata. Dobrý nápad s použitím vlastních zvířat do vlastního magického světa. I když to je taková dvousečná zbraň, protože i když ta zvířata pojmenujete jakkoliv, stejně to je vždycky "něco jako kůň", "něco jako pes" nebo "něco jako myš". V tomto odvětví je těžké vymyslet něco originálního, pokud to má být také tvor účelový a funkční navíc na devadesáti stránkách není moc prostoru na to popsat čtenáři od základů úplně neznámý svět, aby ho dostatečně pochopil. V Hladových přáních se toho tedy o Podmoří jako takovém moc nedozvíme. Máme představu jen ze střípků, které sem tam problesknou mezi dialogy postav, protože děj se odehrává v podstatě v klášteře a jeho bezprostředním okolí. 

60%

Konečné hodnocení: Dobrá jednohubka pro milovníky drsnějšího humoru, hororových pohádek a v našich krajích neotřelých fantasy příběhů. Kniha není bez chybičky, postavy dost utlačují samotný děj, který je velmi jednoduchý, předvídatelný a tvoří jen minimum z celkového obsahu knížky. Vedle osobních problémů jednotlivých postav nemá šanci se dostatečně rozvinout a prosadit. Určitě je výhodou znát předchozí autorčinu tvorbu. Nicméně celý koncept a nápad jsou dobré, ale nejvíc oceňuji autorčino tvořivé nadšení ;)

Název: Hladová přání 
Autor: Tereza Matoušková 
Obálka: Alena Kubíková 
Rok vydání: 2011
Nakladatelství: Krigl
Počet stran: 100

Žádné komentáře:

Okomentovat