Inkoustové srdce - Cornelia Funke

Knihvazač Mortimer Folchart je milovníkem knížek a nadšenou čtenářkou je i jeho dcera Meggie. Mortimer (Mo, jak Meggie říká otci) má navíc neobyčejný talent: když nahlas předčítá, zhmotní se postavy z příběhu v našem světě - ovšem zároveň se někdo odtud ztratí. Tak kdysi zmizela v dobrodružné knize jménem Inkoustové srdce Meggiina maminka...
Jedné deštivé noci se v domě Folcherových objeví neznámý muž jménem Prašprst, doprovázený kunou s růžky - a Meggie, aniž to tuší, se proto ocitá na začátku dlouhé cesty plné překvapivých zvratů, která ji dovede až do doupěte hrdlořezů - postav z knížky Inkoustové srdce -, kteří nyní žijí v reálném světě. V závěru zůstává téměř jenom na Meggie, aby zvrátila jejich kruté záměry...

Tuto knihu jsem sehnala v podstatě omylem zastrčenou v jednom malém knihkupectví, kde směli poslední kus a potřebovali se jí zbavit, tak jsem jí dostala za symbolických 20 korun. Nejlépe utracená dvacka v mém životě.
Když jsem si přečetla výše uvedenou anotaci knihy, nevěřila jsem tomu, že mě kniha tak chytne, nebo že by se mi vůbec mohla tak líbit. Přece jen čtu většinou drsnější fantasy a děti v hlavních rolích moc nemusím. Nicméně to budu muset přehodnotit. protože od první kapitoly jsem se zamilovala a knížka se okamžitě stala jednou z nejúžasnějších, které jsem četla. Tohle si musí přečíst každý správný knihomol, protože právě láska ke knihám a k příběhům tady sálá z každé stránky.

Tato kniha má nejen velmi originální nápad, ale především plně využila jeho potenciál. Navíc je příběh mistrovsky odvyprávěn, což je nejen zásluhou geniálního umu spisovatelky, ale zároveň překladatelky, jejíž práce tady je neméně důležitá.
Významnou částí úspěchu jsou postavy, protože na vykreslení jejich charakterů celý příběh stojí. Každá postava má svůj příběh a svou osobnost tak živou, že opravdu věříte, že mohou ze stránek vystoupit a ožít. Navíc jsem ocenila i to, že nikdo z postav není klasický hrdina, který by svým heroickým činem spasil svět. Hlavním padouchem není Kozoroh, jak by se asi dalo napoprvé říct, ale strach a slabost jím vyvolaná. A že strach prožije každá z postav, jak kladná, tak záporná. Výsledek celé knihy je vlastně zapříčiněný postupným počínáním jednotlivých hrdinů a z malých činů se poskládá jeden velký. Postavy budete milovat a bát se o ně, i když není kniha postavená na krvavých scénách a násilí, přesto jste napnutí jak kšandy, což pro mě bylo příjemné zjištění, protože je vidět, že napětí lze vypěstovat různými způsoby.
Samozřejmě nejlepším prvkem je myšlenka oživlých knižních hrdinů. Věřte mi, že při představě, že v knihách se skrývá skutečný živý svět, mi je trošku zle z toho, že v mých pár spisovatelských pokusech nechávám kladné postavy klidně umřít, ale po přečtení Inkoustového srdce si sakra rozmyslím, jaký osud svým postavám naservíruji příště. Co kdyby mi to pak přišly vyčítat...
Nejlepším prvkem v knize je pro mě bezpochyby postava Prašprsta, celý jeho příběh a osud, který se vlivem jedné špatné náhody obratem změní, mě opravdu dostal. Možná proto, že je to jedna z nejlépe vykreslených postav v knize. Je ovlivněn tím, jak ho jeho spisovatel vymyslel, ač s tím bojuje, seč může. Navíc se stále chce vrátit do svého příběhu, i když se nedopatřením dozví, jaký osud ho v knize čeká.
Ale abych neprozrazovala moc, raději vše ukončím malou odbočkou k filmu. Film celý jsem shlédla bezprostředně po dočtení prvního dílu knihy. I když na CSFD má hodnocení 59 %, myslím si, že není tak špatný, jen je celý příběh tak okleštěný, aby se vešel do hodiny a půl, že divák neznalý příběhu nedokáže pochopit narážky a záběry, které ve filmu padnou. Je to v podstatě takové shrnutí hlavní dějové linie, na které se dobře kouká, ale moc smyslu v něm nenajdeme. Ale nevadilo mi, že si filmaři příběh lehce upravily, ani, že udělali v podstatě jiný konec, protože kniha rozhodně nemá happyend vhodný do amerického filmu pro děti. Navíc má další dvě pokračování a i když jde v podstatě první díl číst i samostatně, pro film to chtělo ucelenější závěr. Jedničku s hvězdičkou bych dala za obsazení (snad až kromě Basty), které je vážně přesné a povedené, zvlášť Mo a Prašprst (v podání Paula Bettanyho) jsou úžasní a také dostanou ve filmu nejvíce prostoru. Andy Serkis byl také perfektní, ale bohužel neměl moc příležitost se prosadit.

85%

Konečné hodnocení: Nejzajímavější a nejkouzelnější knížka, jakou jsem za poslední dobu četla, a to se mi všechny knihy opravdu líbily. Bavil mě příběh, styl vypravování i nezvykle pojaté postavy. Všechno do sebe zapadalo a příběh byl živější, než bych čekala. Těch 20 korun byla nejlepší investice, co jsem zatím udělala. A ta obálka, ta je prostě dokonalá. Vážně tuto knihu doporučuji, vaše knihomolské srdíčko zaplesá ;)

Originální název: Titenherz
Série: Inkoustový svět
Autor: Cornelia Funke
Překlad: Marta Urbanová
Autor obálky: Miro Hadinec
Rok vydání: 2010
Rok vydání originálu: 2003
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 394

Žádné komentáře:

Okomentovat