Jaro rebelů - Morgan Rhodes

Auranos byl dobyt a tři království - Auranos, Limeros a Paelsia - jsou nyní nedobrovolnou součástí sjednocené země zvané Mytika. Lákavá a nebezpečná magie však stále vábí a s ní i možnost vládnout nejen Mytice, ale celému světu… CLEO je nyní uvězněna ve svém vlastním paláci, nucena stát se obhájkyní Mytiky, zatímco král Gaius lže jejímu lidu. MAGNUS se má jednou stát dědicem nového království, nyní jím však zmítají city k nevlastní sestře Lucii. LUCIA je zděšena úchvatnými projevy magie, která umožnila jejímu otci zmocnit se Auranosu. JONAS se stane vůdcem rebelů, kteří čekají, až jim řekne, jak plánuje svrhnout krále Gaia z trůnu. Když Gaius oznámí, že do Zapovězených hor se má stavět silnice, která formálně spojí kraje Mytiky v jedinou říši, spustí tím řetězec událostí, které navždy změní tvář této země. 

Měla jsem dost strach, protože autorka se už na konci prvního dílu začala pohybovat na tenkém ledě. Ono není lehké zvládnout tolik hlavních postav, když každá si dělá něco jiného. V prvním díle se situace vyhrotila a všechny postavy se dostaly do vzájemné interakce a ze začátku to bylo takové rozpačité, ale pak už autorka chytila dech a situaci si myslím se ctí zachránila.  

Princip vyprávění je ale pořád stejný. Je předložená nějaká politická situace, do které se postavy dostaly a teď se s tím každá snaží vypořádat po svém. Je tu dán hlavní padouch, o kterém postupně začnete pochybovat, že je to hlavní padouch, protože adeptů je několik a časem jsem už ani nevěděla, čí jsem. Příběh se odvíjí tak, že si všichni něco naplánují a pak všechno dopadne jinak. Něco se dalo předvídat, ale musím se přiznat, že v hodně případech mě teda autorka nachytala na švestkách a vážně by mě ani nenapadlo, že všechno otočí zrovna tímto směrem. (Vidíte, snažím se vyhýbat spoilerům :D)
Druhá polovina rozhodně lepší než druhá. Jinak v první polovině postava Cleo občas leze na nervy. Jonasova linie zajímavější než v prvním díle, ale pořád nic moc. A nejlepší samozřejmě "sourozenci" Magnus a Lucia, kteří dělají ten správný zmatek. Tak to má být. Přibude tu víc z problematiky strážců a někteří se začnou vybarvovat, i když pořád nevíme, co si o nich máme myslet. A došlo i k přejmenování jednoho z nich. Ioannes se najednou jmenuje zcela nepochopitelně Alexius, a vážně si nemyslím, že by to byla dobrá změna. Jinak tu  moc nových postav nepřibylo. Asi tak dvě stojí za zmínku. Lysandra a princ Ašúr z nějaké země za mořem (Kraešijanská říše, nebo tak nějak), který tam podle mě vážně nemá co dělat a v podstatě ani nic nedělá. Snad mohu říct "zatím" a v dalším díle bude mít své opodstatnění. Takže dvě relativně významné postavy přibyli a… hm… a minimálně 5 dost podstatných postav zemře. Stále jsme v záporných číslech, ale hlavní hrdinové ( i když s odřenýma ušima) stále žijí.
Série Soumrak království je spíše odpočinkové čtení, nevyžaduje moc usilovného přemýšlení. Je to celkem zábavná záležitost. Jinak co se týče milostné stránky knihy, protože to je v tomto díle podstatná část příběhu ( i když ne moc rozebíraná), jsem vážně zvědavá, jak to hodlá autorka rozvinout dál, protože (nevím jestli bohužel nebo bohudík) i když nedošlo k žádným neřízeným orgiím, všechno je zatím na úrovni spíš platonické, líbají se tam snad všichni se všema. No… prostě jsem celkově zvědavá, jak se tohle vyvine. Vážně doufám, že bude celý příběh zakončen nějak se ctí, protože nad všechna má očekávání se zatím drží celkem slušně. Možná ze mě mluví nostalgie, že mě tahle série tak chytla. Prostě staré dobré fantasy s mladými hrdiny, kteří něco podělají, něco vyřeší, ale je to především zábava. 

Konečné hodnocení: Zábavná kniha natlučená dějem až po okraj, kde všechno klape jak má v dobrém tempu a dokáže překvapit. První polovina trochu slabší, ale druhá to bohatě vynahradí. Nemůžu říct, že všechny postavy jsou skvělé, některé baví víc, některé méně, ale víceméně všichni mají svoje místo. Jak v příběhu, tak na seznamu mrtvol. Autorka se krve nebojí a nebojí se také překazit svojí vlastní rozpracovanou dějovou linii, což vážně oceňuji. Děj je pak spletitější. Ač je toto druhý díl, netrpí (aspoň ne výrazně) syndromem druhých dílů a je to opět další skvělá knížka na prázdninové čtení.

65%

Poznámka: Nakladatelství Egmont odmítlo vydat další díly. Přemýšlela jsem, že dočtu sérii v angličtině, ale asi mi za to nestojí. Existuje spousta mnohem lepších knih,které jsem zatím nečetla a tuto sérii už nechám mladším čtenářům.

Originální název: Rebel spring
Série: Falling kingdoms 
Autor: Morgan Rhodes 
Překlad: Hana Březáková 
Rok vydání originálu: 2013
Rok vydání: 2014
Nakladatelství: Egmont 
Počet stran: 412

Žádné komentáře:

Okomentovat