Lhář (série) - Jakub Ćwiek

Valhala je v troskách. Loki, adoptovaný Odinův syn, patron podvodníků a zrádců, se postaví na stranu triumfujících zástupů Božích. Ve světě, kde se zbloudilá mytologická božstva spolčují s pekelnými démony, jsou jeho služby neocenitelné. Loki se stává andělským klukem pro všechno, alespoň to si archandělé myslí. On má však své vlastní plány. Na tomto i onom světě existují záležitosti, které není možné vyřídit se svatozáří nad hlavou.

Se skvělými polskými autory se nějak roztrhl pytel. Jakub Ćwiek mezi nimi ale dost vyčnívá, on je totiž úžasný blázen.Od té doby, co ostříhal své metalové háro už to možná není vidět na úplně první pohled, ale přečtete si Lháře. Uvidíte. Popravdě...když jsem začala knihu číst, vůbec jsem netušila, do čeho jdu. Ono ale ani moc tušit nelze, protože tohle by mě ani ve snu nenapadlo. Ale začněme od začátku.
Obal od výtvarníka Piotra Cieślińského mě upoutal na první pohled, asi proto, že v regálu mezi tmavými obaly fantasy románů svítil jako baterka, je čistě bílý, na titulní straně je vyobrazen hlavní hrdina - z anotace víme, že je to severský bůh Loki - s bouchačkou... To byl jeden z důvodů, proč jsem si knihu pořídila. Bylo mi jasné, že půjde o něco neobvyklého.
Když knihu otevřete, zjistíte, že nejde o klasický jednolitý příběh, ale spíš o soubor povídek, které na sobě nepřímo závisí a jen hlavní postavy zůstávají stejné. Po prvních dvou povídkách už jsem věděla, že tohle je přesně knížka, kterou jsem chtěla - provokativní, vtipná, napínavá, originální. Ono když se začnou mezi sebou mydlit všechny možná známá božstva, křesťanští andělé napadnou Valhalu, vysvobodí Lokiho a přijmou ho do svých služeb jako takovou holku pro všechnu špinavou práci, kterou mají oni zakázanou...vznikají situace, před kterými by se křižoval nejeden ortodoxní věřící. Ještě vezměte v úvahu, že archadněl Michael je drsný vojevůdce, který nejde pro nějaké to sprosté slovo daleko a kvůli vítězství klidně kráčí přes mrtvoly...
Hlavní postava Loki - bůh lži a klamu - je někdo, koho si hned oblíbíte. Je teda strašně vidět, že autor z něj chtěl udělat opravdu borce každým coulem, ale i když svým ležérním provokativním vystupováním působí téměř nerzanitelně, jsou situace, kdy má i on zatracenej problém a myslím, že každou další knihou se bude situace víc vyhrocovat.
Přišlo mi, že první díl měl čtenáře spíš seznámit s postavami a osobností Lokiho, vytyčit základní pravidla a nalákat ke čtení dalších dílů, které slibují konflikty mnohem větších rozměrů. Jednotlivé povídky prvního dílu totiž byli více či méně podle stejného schématu "Michael má problém, pošle Lokiho, aby ho vyřešil, a ten ho (s většími či menšími problémy) po svém elegantně vyřeší". Jen první a poslední kapitola byly jiné a to proto, že šlo jen a výhradně o odhalování Lokiho příběhu.
V dalších třech dílech se rozbíhá příběh. Povídky začnou být víc a víc provázané, až splynou do jedné dějové linie. Druhý díl se zaměřuje hodně na Lokiho osobu, na jeho plány a tajemství, která skrývá. Dozvíte se například, proč si za svou právi nechává platit andělskými pery. Také se tu objeví spousta nových zajímavých postav (řečtí bohové, andělé, baron Samedi) a samozřejmě nesmí chybět ani plyšový medvídek Lhářík, u kterého si nejste jisti, jestli je to stále jen plyšák, nebo jestli jde už o další postavu. Archanděl Michael začne ve druhém díle modernizovat andělské legie. 

Dovolená je v háji. Čtyři jezdci Apokalypsy právě vyrazili... Lucifer dává znamení svým zástupům a všechno nasvědčuje tomu, že scénář poslední bitvy bude velmi odlišný od toho, jak jej známe od svatého Jana. Recept na vyrovnání šancí je jediný - odstranit Antikrista dříve, než dospěje. Pro Lokiho je taková mise snadnou záležitostí. Jenže zásluhou elfů Antikrist zmizel a v kolébce leží jakési divné dítě...
Třetí díl už má celkem plnohodnotný děj s několika dějovými liniemi. V tomto díle se seznámíme s Luciferem a hned v prologu začne apokalypsa. Přesto tu není nouze o vtip, nové zajímavé postavy, prohloubení charakterů postav stávajících a všudypřítomný Lokiho šarm. Loki se dostane až do říše elfů, do světa za duhou a na své cestě potká například Merlina. Prostě, proč ne.

Loki se vrací! Tentokrát s poslední misí. Luciferovi se podařilo spustit Apokalypsu. Legie Pána ani Satanova armáda už neexistují, stejně jako civilizace na Zemi. Žezlo teď třímají Hlad, Válka a Mor a jedinými šťastnými obyvateli zeměkoule jsou zombie. Převezme moc nad dušemi vládce pekla? Do cesty za vítězstvím se mu postaví banda prolhaných zoufalců, podivínů, ztroskotanců a hejsků, ale i fanatických obdivovatelů Stephena Kinga a možná i pár militantních feministek. A samozřejmě sám Lhář. Zveme vás na Broadway! Dnešní program: poslední bitva o lidstvo! Pouze jediné představení!
Čtvrtý díl je vyvrcholením celé ságy, které bych si ani ve snu nedokázala představit. Vážně, je to šílené, vtipné, chytré, šílené a ...bláznivé. Neubráním se tady srovnání například s Dobrými znameními od Pratchetta a Gaimana (rezenze zde na blogu), kteří si vlastně také zpracovali jakési své pojetí vtipně podaného biblického příběhu o konci světa. Ale i když jsou pánové velcí spisovatelé, Ćwiek v tomto případě drží trumf. Nevím úplně, co bych k tomuto dílu napsala, aniž bych příliš spoilerovala. Snad jen: přečtěte si to.


80%

Konečné hodnocení: I když jsem byla ze začátku trochu zmatená, rychle jsem se začetla. Kniha je vtipná a střídají se místa, kde civíte nad ironicky popsanými celkem brutálními scénami a nebo smíchy padáte pod stůl. Ono vlastně celá kniha je jedna velká nadsázka a určitě není pro každého. 
Ale občas nastane chvíle, kdy všichni superkladní hrdinové omrzí a člověk rád fandí tomu chytrému hajzlíkovi, který nakonec všechny (ono to nejde vystihnout jiným slovem) ...on je doslova všechny přechčije. V této sérii miluji ten smysl pro ironii a většinou dost černý humor. Nemám ráda, když se někdo snaží vyloženě nacpat vtip tam, kam se to nehodí jen proto, aby se člověk za každou cenu zasmál. Ale u Lháře jsem takový pocit nikdy neměla. Možná bych to  přirovnala k takovému mýtickému sitcomu. Dostalo mě to a já si jen říkala "Sakra, kam na to ten chlápek chodí! " Protože jestli ho takové věci napadají jen tak z patra, tak smekám a chci ho jednou poznat osobně.

Série: Lhář
Originální název: Klamca
Autor: Jakub Ćwiek
Překlad: Robert Pilch
Rok vydání: 2011
Rok vydání originálu: 2005
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 1066 (celkem)

Žádné komentáře:

Okomentovat