Mistborn - Poselství práva - Brandon Sanderson

Příběh Waxiliána Ladriana, samozvaného ochránce zákona, se odehrává ve Scadrialu, světě „mistbornské" trilogie, v prostředí, které připomíná New York na počátku 20. století - v moderním světě železnic, elektrického osvětlení a prvních mrakodrapů. Mistbornští hrdinové Kelsier, Vin, Elend, Sazed a Špuk už patří do historie, avšak přestože moderní život ovládá technika, stará magie allomancie a feruchemie má i v novém světě stále své nezastupitelné místo a stává se nástrojem statečných, kteří se snaží zavést řád a spravedlnost v životě jak zákonem takřka nepoznamenaných divokých Burin, tak velkoměsta Elendelu.

Volné pokračování slavné série Mistborn. Já takováto pokračování moc nemám ráda, protože většinou snaží vyždímat co nejvíc peněz z něčeho, co mělo úspěch. Ale tohle je Sanderson, jeden ze současných mistrů fantasy žánru. Ten prostě ví, jak na to, aby čtenáře zaujal. A jde na to opět velmi originálně.
Oproti epickému příběhu z prvního Mistborna v této "druhé sérii" dostáváme mnohem komorněji pojatý příběh. Tedy alespoň v tomto díle. Nenazvala bych ho ani románem, je to spíš novela. Je kratší, svižnější a tak nějak... zemitější. A nám o trochu bližší. Svět ponořený ve všudypřítomném popelu a bídě skončil. Hrdinové, kteří zachránili svět už jsou historií a společnost spěje do moderního věku. Příběh se odehrává v době vzniku technologií, prvních automobilů a velkoměst. Zdá se, že lidé žijí v blahobytu, ale nic není nikdy tak zářivé, jak se zdá. Prastaré rody stále mají moc, zbohatlíci se snaží jim alespoň část moci přebrat, nepřizpůsobiví se stahují za hranice jejich dosahu - do Burin, které jsou takovým divokým západem se vším všudy. A v tom všem klíčí jako podhoubí zločin.

Hlavním hrdinou je Waxilián Ladrian, neboli Wax, příslušník jednoho z nejmocnějších rodů v Ellendelu, který byl už unavený svým společenským postavením. A tak se vydal do Burin a proslul jako hrdina a nekompromisní vymahač zákona. Teď se vrací, protože jeho strýc - hlava rodu Ladrianů - zemřel a Wax musí převzít jeho povinnosti. Z čehož vůbec není nadšený. Ale záhy zjistí, že Ellendlská společnost je možná ještě prohnilejší, než samotné Buriny a člověk s jeho zkušenostmi v boji se zločinem tu snadno najde uplatnění. Zvlášť, pokud má tak užitečné nadání. Wax je totiž twinborn. Mistborni a feruchemové ovládající všechny allomantické kovy už dávno vymizeli, ale stále se najdou tací, kteří se narodí s některou allomantickou či feruchemickou schopností. Nebo jako právě Wax, se dvěma.
Poselství práva rozehrálo skvělou, neokoukanou a veskrze zábavnou partii. Je to akční, napínavé, tajemné a vtipné zároveň. Je to vlastně taková fantasy detektivka, která je částečně i western a příběh z mafiánského prostředí. Všechny postavy jsem si okamžitě zamilovala, Wax je někdo, komu prostě musíte fandit. Sice je občas trochu nespolečenský, ale přesto sympaťák. A koho musí člověk zbožňovat snad ještě víc, je Wayne. Waxův o něco mladší společník a přítel, kterého se ujal ještě v Burinách, když se Wayne ještě jako nerozumný kluk zapletl do zločinecké akce. Wayne je také twinborn, navíc oplývá spoustou dalších užitečných vlastností, zvláště pak rychlýma rukama, zásobou přízvuků a umění převleků. Musím říct, že právě on je ten, kdo se stará o většinu humorných scén. Třetí hlavní postavou prvního dílu je Marasi, mladičká studentka kriminálních věd. Chytrá, nadšená a zapálená pro věc, jen jaksi zatím vše zná pouze jako teorii. Wax je její hrdina, o kterém četla při svých studiích a asi už správně chápete, že se se svým idolem nakonec setká.

90%

Konečné hodnocení: Tomuto dílu vážně nemám co vytknout. Je to neuvěřitelně čtivé a chytlavé. Pokud máte rádi příběhy s nádechem magie, které jsou ale jinak zatraceně reálné, akční a originální, rozhodně bych vám tuto knihu doporučila. Teoreticky jde tato kniha číst, aniž byste četli předešlou mistbornskou trilogii. Osobně vám ji ale doporučuji také přečíst, protože se pak budete lépe orientovat v magii, určitých souvislostech a navíc v dalších dílech se autor odkazuje na skutečnosti a osoby, které byste bez přečtení neznali. Navíc tam pochopíte, proč se celá série jmenuje Mistborn ;)



Série: Mistborn (4.)
Originální název: The Allow of law
Autor: Brandon Sanderson
Překlad: Milena Poláčková
Obálka: Chris McGrath
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu:  2011
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 304

Žádné komentáře:

Okomentovat