Mistborn (série) - Brandon Sanderson

Už přes tisíc let padá z oblohy popel a nekvetou květiny. Už přes tisíc let žijí skaatové v nelidských podmínkách a v trvalém strachu pod krutou absolutní vládou nesmrtelného Pána Vládce. Nadějí na únik z tohoto pekla se stává až Kelsier, který v sobě objeví schopnost allomancie, příslušející pouze mistbornům, schopnost "spalovat" kovy a získávat tím krátkodobě mimořádné schopnosti - sílu, předvídavost, možnost ovlivňovat druhé. Obklopen elitou podsvětí chystá útok proti Pánu Vládci. Ten by však nebyl uskutečnitelný, kdyby se Kelsier náhodou nesetkal s dívkou jménem Vin, sirotkem z ulice, zvyklým nečekat od lidí nic než zradu. Odhalí u ní také mimořádné schopnosti mistbornů a naučí ji využívat je. Prostřednictvím Vin infiltruje okolí Pána Vládce. Kelsierův plán se ovšem začíná vyvíjet nečekaným směrem a míří k tragickému vyústění… Příběh je plný napětí, intrik, překážek, nečekaných zvratů i vtipu.



Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem tyto knížky sehnala. Už je to nějaká doba, co u nás vyšla a zatím nebyla reeditována. Takže k sehnání je pouze vydání od nakladatelství Talpress, které sice není špatné textem ani překladem, ale taková série by si zasloužila větší publicitu a hezčí obálky (které tu nebudu ukazovat, obrázek obálky je od zahraničních nakladatelů). Série Mistborn i jiná díla od Brandona Sandersona jsou v zahraničí velmi. Proto bych tomuto příběhu přála úctyhodnější zpravování než paperback s ošklivou hnědo-oranžovou obálkou. Ona totiž ta paperbacková obálka při čtení dost trpěla, knížka má 600 stránek, další díly i víc, takže jsem se chvílemi bála, že se mi rozlepí. 

Mistborn je totiž veskrze geniální a jedna z nejlepších knížek, kterou jsem četla. Základ se zprvu zdá jako celkem ohraný, to ano. Je tu jednen vládce/bůh/tyran, který má pod palcem celou říši a navíc několik nabušených přisluhovačů. Ale mezi utlačovanými se najde ten, který chce všechno změnit, a to s pomocí sirotka, který má jisté schopnosti a stane se jeho žákem. Klasika, 100x zrecyklovaná, nicméně funguje, a to především tehdy, zasadíte ji do promyšleného, originálního, ale také krutého a dost depresivnío světa zahaleného v mlhách a přeháňkách popela. Obsaďte do role hlavního mentora ironického a veskrze sympatického vůdce zlodějů, do role sirotka holku, která vyrostla v podsvětí a nejradši by prohnala nůž krkem každého, kdo se trochu prudčeji pohne. Pak přidejte pár týpků, kteří pomáhají a tvoří povstaleckou partu, každému dejte dobré i špatné vlastnosti, nějakou minulost, nějakou představu o budoucnosti… a rázem tu máme pár svérázných mistrů zlodějů, jednoho přespříliš filozofujícího šlechtického synka, který dělá naschvály svému otci, jednoho profesionálního sluhu s "externím hardiskem" (pochopíte) a spoustu dalších. Právě postavy jsou hlavní tahouni. Oba hlavní hrdinové prvního dílu, Kelsier a Vin jsou skvělý a je dobré vidět dění z pohledu obou dvou. Ale není to jen o nich, vedlejší postavy mají velkou roli a dokážou dějem hodně zahýbat. V podstatě, každý má své místo a všichni dohromady fungují jako parta, kterou si zamilujete. 
Základem příběhu je plán, který se nějak uskutečňuje. Ale protože je Sandersonův svět tolik živý, plán se tak nějak vyvíjí vlastním životem. Je to čtivé, akce střídá úžasné (téměř až filozofické) myšlenky. A jakmile začnete mít pocit, že všechno jde nějak dobře, že byste se skoro mohli začít nudit, přijde zvrat. Inu, plán je plán, ale člověk míní a život mění. A tak když se celá naplánovaná akce začíná rozpadat, jen si říkáte "Né, už to skoro měli." No a tak se musí improvizovat a pokusit se z těžkých situací dostat co nejvíc. Přinejmenším holé životy. Sanderson se prostě nebojí ani zabíjet, ani rozbít vlastní dějovou linii a všechny postavy nechat projít peklem. 
Kapitolou samo o sobě je magie, která byla vytvořena speciálně pro tento svět. Alomancie je něco...co prostě musíte zažít, abyste to pochopily. Každopádně úžasná věc a autor by za ni měl dostat metál, protože když čtete pasáže z pohledů alomantů, je to, jako byste ji používali vy sami. 
Nevím, co víc bych dodávala, je toho tolik. Jazyk výborný, překlad si myslím, že v pořádku, postavy, děj, všechno na jedničku s hvězdičkou. První díl má děj dost uzavřený, celkem to může fungovat i jako samostatná kniha. Přesto doporučuji přečíst i další díly. Všechny jsou velmi povedené a ten závěr je epický. Budete brečet ;) 

95%

Konečné hodnocení: Série, která by si zasloužila víc popularity. Příběh je zasazený do originálního a veskrze živého (ale také nelítostného, temného) světa. Autor vytvořil něco, co samo o sobě funguje, má vlastní originální magii, je věrohodné a donutí čtenáře číst do noci, i když brzo ráno vstává a na konci ho nechá ronit slzy. Ode mě dostává minimálně šest z pěti. Miluji ten svět, ty postavy, alomancii a především a bezvýhradně Kelsiera. A Elenda taky :D

Série: Mistborn
Knihy v sérii: Finální říše, Pramen povýšení, Hrdina věků
Autor: Brandon Sanderson
Překlad: Milena Poláčková
Rok vydání: 2008-2010
Rok vydání originálu: 2006-2008
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 1976 (celkem)

Žádné komentáře:

Okomentovat