Ocelové srdce - Brandon Sanderson

Den, kdy osmiletý David Charleston vstoupí se svým otcem do banky, mu jednou provždy. Svět už několik let není takový, jak jej známe - s příchodem zářící rudé hvězdy jménem Kalamita se začali objevovat Výjimeční, superlidé, kteří se postupně stali vládci planety a jejichž mimořádné schopnosti udělaly většině lidí ze života peklo. Den, kdy David vešel do banky a stal se svědkem vraždy svého otce Ocelovým Srdcem, však současně stál u zrodu zapáleného bojovníka proti všem Výjimečným. Vládce Newcaga, Ocelové Srdce, se stává Davidovým úhlavním nepřítelem.

Od Sandersona mám přečteno všechno, co u nás vyšlo a jsem ráda, že stále vychází. Druhý díl této série například vyšel nedávno a určitě ho co nejdříve seženu, je škoda, že v běžných knihkupectvích bývá tento autor objednán často jen na vyžádání a válí se tam na policích spousta knížek, které těm jeho nesahají ani po kotníky. Je pravda, že kdybych byla nezasvěcený čtenář, anotace knihy by mě nejspíš nepřesvědčila, abych si ji koupila, stejně tak u jiných jeho knih. To je ale problém nakladatelství Talpress, které sice miluju za to, že Sandersonovky vydávají, ale na anotacích a propagaci svých knih by mohli zapracovat. Teď už zpátky k recenzi. 

U této knihy se setkáváme s alternativní realitou (nebo blízkou budoucností), kde po jisté události se na zemi začnou objevovat lidé se superschopnostmi. Nejsou to ale žádní hrdinní X-meni, většina z nich propadne moci a zničí v podstatě celou stávající civilizaci. Nesetkáváme se tu s detailně promyšleným světem, jak jsme u tohoto autora zvyklí. Svět, je totiž dost nepodstatný a jeho funkčnost se tu moc neřeší. Náš zájem je v jednom konkrétním městě, totiž v Chicagu (vlastně Newcagu), kde samozvaně vládne jeden z výjimečných - Ocelové srdce.
Přestože je tato kniha primárně určena pro mládež a je to vesměs oddechovka, v postatě jde o celkem ponurou postapokalytickou vizi, která vám už od začátku vlepí facku, pokud jste čekali růžové jednorožce nebo hrdiny s červeným pláštěm a slipama před legíny. Sice to není Hra o trůny, kde byste už očekávali, že všechno špatně skončí a všichni umřou, ale na druhou stranu, nic není černobílé. Sanderson nechává své postavy procházet nejtěžšími zkouškami. Nechává je chybovat, nechává je umírat, ale rozhodně ne tak, jak byste očekávali. Protože i když si říkáte "No jo, to je jasný jak facka, je to takhle a takhle..." přestože si můžete do posledního okamžiku myslet, že víte, jak všechno skončí, Sanderson vás přesvědčí o opaku. Takže nakonec si říkáte, skončilo to dobře, nebo špatně? To asi záleží na každém z vás, rozhodně to skončilo dost uzavřeně, abyste nemuseli číst další díl, ale zároveň dost, otevřeně, abyste ten další díl číst chtěli. 
Postavy vzhledem k délce knihy nejsou zas tak složité, ale rozhodně nejsou černobílé. Každá je nějaká, každá má svou povahu, své specifické rysy a vlastnosti, svou motivaci a historii. A většina vás dokáže dost překvapit, protože i když si myslíte, že už je všechny znáte, nikdy nevíte na 100%, na čem jste. 
Jediné, co bych vyloženě vytkla, je korekce textu, kde je opravdu velké množství chyb a překlepů, které ruší od čtení. Naopak chci pochválit vkusnou a hezkou za obálku, která je dost podobná originálu. 

73%


Konečné hodnocení: Nezbývá mi nic, než se těšit na další díl, protože ač tato kniha nedosahuje takových kvalit jako autorovi další knihy (žádné velké světy, ani rozsáhlé filozofické myšlenky), rozhodně je nadprůměrná a stojí za to si ji přečíst, buď jako kvalitní čtení pro mládež, nebo letní oddychovku plnou akce, napětí a vtipu. 

Autor: Brandon Sanderson 
Originální název: Steelheart 
Série: Zúčtovatelé 
Překlad: Petr Miklica 
Obálka: Trilabit 
Rok vydání originálu: 2013 
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 384

Žádné komentáře:

Okomentovat