Ohniboj - Brandon Sanderson

V řadách Zúčtovatelů se z Davida Charlestona stal zkušený zabiják Výjimečných. Po osvobození Newcaga od Ocelového Srdce se další výzvou stává město Babilar, které ovládá tajemná Regalia. Bývalý New York je zaplaven vodou a jeho obyvatelé přežívají na střechách mrakodrapů propojených visutými mosty. Vnitřky budov jsou protkané neproniknutelnou spletí rostlin, na kterých visí zářivé a chutné ovoce. Místní obyvatelé šeptají o dalším Výjimečném, Křehkém Úsvitu, jenž jim prý tímto způsobem poskytuje nevysychající zdroj obživy. Pomůže tato tajemná postava Zúčtovatelům v boji proti nelítostné Regalii? 

Musím hned na začátku pochválit nakladatelství Talpress, protože vydalo tuto knihu ve stejném roce a jen o pár měsíců po tom, co vyšel originál. Navíc obálka je té originální dost podobná. Někdo konečně pochopil, že vzhled často prodává a je potřeba obálku neodbývat. Jen tak dál, ale abych zase jen nechválila, knihu prodává i anotace a tam by to chtělo ještě zabrat.  Navíc musím podotknout, že i přes celkem dobrý překlad opět trošku pokulhává revize textu a je v něm dost překlepů. Zřejmě je to cena za rychlost vydání a nemůžu mít všechno. 

K samotné knize toho asi neřeknu nic nového, co už jsem neřekla k prvnímu dílu. Děj se přesouvá do Babilaru, dříve známého jako New York. Některé již známé postavy zde nevystupují, zato přibudou nové, ale ti nejlepší zůstávají. Příběh je čtivý, veskrze originální, akční a plný neočekávaných zvratů, to není u Sandersonových knih nic nového. Chvílemi jsem si připadala, jako bych hrála počítačovou hru. Co je ale v tomto dílu oproti minulému více řešené, jsou vztahy mezi postavami. Jak už název knihy napovídá, hlavním tématem je vztah David a Megan - Ohniboje. Kdo četl první díl ví, že to rozhodně není jednoduchá věc, navíc se do toho začnou plést další nepřátelé... a také paličatí přátelé. Všechny vztahy potom dělají děj ještě více vypjatý. To na Sandersonovi obdivuju, protože nejde o nějaké ufňukané tirády, ale má to říz, spád a krásný suchý a sarkastický humor, nemluvě o Davidových dokonalých pokusech o metafory, u kterých jsem občas učůrávála smíchy. 
V tomto díle na naše hrdiny dopadnou následky jejich činů, budou čelit jak novým nebezpečným i zákeřným protivníkům tak sobě navzájem. Budou se měnit strany, bude tu zrada, podezírání, tajnůstkaření a všechno, co má v dobrém napínavém příběhu být, až se člověk diví, jak se to na těch pár stránek vejde. Za mě určitě lepší než první díl a jsem vážně zvědavá, jak se autor popasuje se závěrem.

75%

Konečné hodnocení: Ano, série Zúčtovatelů není Sandersonovým nejpromyšlenějším dílem, má své mouchy a oproti jeho jiným knihám je to čtení především odpočinkové. Ale má krásnou atmosféru a má šťávu. Takže pokud chcete takové odlehčenější postapo sci-fi, tak je to rozhodně série pro vás.

Autor: Brandon Sanderson 
Originální název: Firefight 
Série: Zúčtovatelé 
Překlad: Petr Miklica 
Obálka: Trilabit 
Rok vydání originálu: 2015 
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 392

Žádné komentáře:

Okomentovat