Sága o Halldorovi z Mortaluny - Veronika Válková (Adam Anders)

Na barvitých, oproti Wetemae podrobněji rozpracovaných kulisách světa Ellád, v knížectví kmene Aurixů, začíná příběh Halldora. Je to mladý muž sloužící jako panoš svému knížeti, který musí odcestovat, aby se staral o panství svého otce. Jeho cesta vede skrze tajemnou vesnici, ve které najde podivnou přilbu, a tím celý příběh začíná. Uchopením této přilby se Halldor zavazuje k úkolu, který ho zavede na děsivé místo do Skal, kde musí odhalit tajemství Těl. Ale s poznáním tohoto tajemství se zaplétá do úkolu mnohem náročnějšího a osudovějšího; se svým bratrem Halldrinem musí cestovat do daleké země a najít něco, z čeho se může stát zhouba celého světa. 

Sága o Halldorovi je skvělá knížka a svět série Wetemaa je pro mě jedna z nejlepších klasických fantasy, co jsem četla. Oproti předchozímu dílu je kniha tlustější, má něco málo přes 400 stránek, což dává prostor pro pěkně propracovaný příběh. Ten je složen ze čtyř na sebe navazujících epizod z života mladého Halldora, který vám svou přímou, chlapeckou a ironickou povahou přiroste ihned k srdci. 
Tato kniha (stejně jako všechny knihy ze série Wetemaa) překypuje množstvím různých postav, všechny jsou skvělé, každé se dostane alespoň krátkého nastínění jejího životního příběhu. Proto čtenář jistě ocení přehled jmen, který se nachází na posledních stránkách. Hlavní postavy jsou ale natolik výrazné, že si je prostě nespletete. Na příběhu je vidět, že Veronika Válková je historička každým coulem, protože atmosféra středověku na vás přímo dýchá z každého detailu. A to se mi právě na jejích knihách líbí, ten smysl pro detail.

Samozřejmě musím odpapouškovat to, co píšu ke každé knize této série: skvěle napsané, úžasně dovyprávěné, napínavé, nepředvídatelné, prostě jednička s hvězdičkou ve všech směrech. Jediné, co mi trochu drnkalo na nervy (ale hezky drnkalo), bylo, jak si se čtenářem autorka hraje. Běžný čtenář je zvyklý vidět cestu, kam příběh směřuje a jít si po až do konce. To tady nehrozí. Nejen, že od hlavního úkolu (který měl být původně i hlavním příběhem) hrdiny pořád něco zdržuje, ale zdržuje je to i po dobu několika let (což může některé čtenáře štvát, ale kniha je tak lehounce napsaná, že mě to ani nepřišlo a četlo se to moc dobře). V tu chvíli se prostě musíte vzdát představy jednoduché dějové linie a přijmout fakt, že postavy si žijí vlastním životem, protože celý svět Wetemay je neskutečné živý. A drsný. Paní Válková je prostě nekompromisní bůh svého světa a svým hrdinům to dává pořádně sežrat. A vy musíte přistoupit na její hru, protože Wetemaa není jen kniha, je to svět.
Co bych vytkla je obálka. Jestli má jít o vyobrazení hlavních hrdinů, tak moc neodpovídají popisu v knize. Ostatní ilustrace uvnitř knihy, kterých bohužel moc není, jsou hezké. 

85%

Konečné hodnocení: Úžasná knížka s napínavým příběhem a postavami tak živými, že si dělají, co chtějí a vy se občas nestačíte divit "kam se to sakra zase dostaly". Autorka je mistrný vypravěč, který dokáže zaujmout a nabídne jak drsný svět a překážky na cestě za hrdinským cílem, tak scény tak emočně vypjaté, že u čtení zapomínáte dýchat. 

Název: Sága o Halldorovi z Mortaluny
Série: Wetemaa (2.)
Autor: Veronika Válková ( Adam Anders )
Ilustrace: Lukáš Junek
Autor obálky: Jana Šloufová
Rok vydání: 2004
Nakladatelství: Golem Ríša
Počet stran: 416

Žádné komentáře:

Okomentovat