Sága o Wannovi, synu Orlygově - Veronika Válková (Adam Anders)

Děj Ságy o Wannovi zavádí čtenáře opět do již známého světa země Éllad. Volně navazuje na poslední dvě knihy, protože pěstounem Wanna je jejich hlavní postava, Halldor z Mortaluny. Wanne je synem nejvyššího élladského boha Orlyga. Když jeho pěstoun Halldor umírá, poradí Wannovi, aby se pokusil získat nejlepší meč, zbroj a koně v zemi Éllad, což ovšem předpokládá (jak jinak) podstoupit nevšední dobrodružství. Wanne v závěru knihy vstoupí i do služeb krále Ana a jeho synů, a začíná se podílet na finálních bojích o sjednocení země Éllad. 

V této útlé knížečce se dozvíte příběh Wanna, poloboha, jehož osud je nerozlučitelně spjat s osudem celého Élladu a který bude mít důležitou roli v rozštěpení země a zároveň u jejího opětovného sjednocení. To ale předbíhám, v sáze o Wannovi se dozvíte o jeho dětství, o jeho dospívání u mého oblíbeného Haldora z Mortaluny, a o tom, jak si Wanne vyslouží rytířské ostruhy. Dozvíte se, jak  získal svůj legendární meč, dračí zbroj a nejlepšího přítele. Oproti ostatním dílům je tu dost málo postav. Wanne cestuje sám, až na několik málo výjimek, jako je jeho přítel Karu. Ono v tak tenké knížce by ani nebylo místo pro rozehrání nějakého složitého příběhu pro víc postav a samotný příběh je tu jen jakási příprava pro následující epický díl… vlastně kdyby se obě knihy spojily do jednoho, vůbec by to nevadilo, protože je to vlastně více méně navazují. 

Kdybych totiž měla hodnotit příběh jako samostatně stojící knihu, tak by hodnocení asi nebylo tak kladné, protože kniha samostatně postrádá smysl, a i když se čte moc dobře, čtenář, co nezná souvislosti, nedocení jejich význam. Já měla tu výhodu/smůlu, že jsem už věděla, jak Wannův příběh pokračuje, tak jsem se sice radovala nad tím, když se v ději objevily postavy, které už znám, ale také nad Wannovým (a potažmo Sandukovým) příběhem visel ten pomyslný bič, protože jsem věděla, jak to všechno skončí. Ale pokud byste si chtěli tento příběh přečíst, udělejte to dohromady s nadcházejícím dílem Koruna Élladu, protože v Sáze o Wannovi vystupují někteří rytíři, včetně již jmenovaného Sanduka, jejichž příběh je rozepsán právě v této knize. Recenzi najdete zde na blogu. 
Aby se neřeklo, zopakuji tady to, co opakuji u všech dílů této série: skvěle napsané, propracované do detailů, je vidět autorčino dějepisné zaměření, postavy jsou živé a uvěřitelné a mají své spletité životní příběhy. Doporučuji všemi deseti ;)

80%

Název: Sága o Wannovi, Synu Orlygově
Série: Wetemaa (4.)
Autor: Veronika Válková ( Adam Anders )
Autor obálky: Jan Patrik Krásný
Rok vydání: 2006
Nakladatelství: Mladá fronta
Počet stran: 280

Žádné komentáře:

Okomentovat