Série Stínu - Jon Sprunk

V posvátném městě Otir se dá v každé uličce najít nějaká zrada nebo zvrhlost, což z něj dělá dokonalé místo pro nájemného vraha na volné noze, který k nikomu necítí věrnost a má jen velmi málo skrupulí. Caim se živí ostřím nože, když mu ale nevyjde rutinní práce, znenadání se ocitne přímo uprostřed zákeřných intrik. Nezbývá mu, než se postavit zkorumpovaným strážcům zákona, zabijáckým rivalům a čárám z Druhé strany. V boji o život věří Caim jen svým nožům a instinktům, ty mu ale nebudou stačit, když se v touze po spravedlnosti dostane z nebezpečných otirských uliček do přepychových sídel mocných. Aby odhalil spiknutí v srdci impéria, bude se muset se ujmout svého dědictví jako syn Stínu.

Trilogie Stín patří mezi knihy, do kterých se prostě zažerete nebo je zahodíte. Rozhodně to není pohádka a kdo nemá žaludek na drsnou realitu otirského podsvětí, tak ať na tuto knihu radši zapomene. Jinak vítejte mezi nájemnými zabijáky.
Co mě přinutilo knihu poprvé vzít do ruky a vybrat si ji ze stovek jiných v knihkupectví? Obálka. Krásné ilustrace na obálce slibují mnohé a podle mě skvěle dokreslují celkovou atmosféru příběhu. Druhá věc, byla anotace na zadní straně knihy a věta: "Tato fantasy je ostrá jako dobře nabroušené ostří nájemného vraha." Jelikož mě už trochu nebavilo číst o veskrze dobrých hrdinech, příběh, kde hlavním hrdinou je nájemný vrah, se mi dost zamlouval. Tato série, přestože je to spíš takové béčko,  mě vytáhla ze čtecí krize.

Každý díl trilogie se odehrává v jedné ze zemí Sprunkova smyšleného světa, takže máme možnost ochutnat různé kultury. Svět víceméně dobře funguje a je dostatečně promyšlený, aby působil živě. V prvním dílu se seznamujeme s hlavním hrdinou Caimem, s jeho společnicí Kit (jeho strážným duchem, o které se v průběhu celé trilogie dozvídáme víc a víc), s mladou aristokratkou Josefínou, která po skončení prvního dílu vytvoří vlastní příběhovou linii. Samozřejmě je tam velké množství více či méně důležitých postav, pro každý díl se objeví nové postavy a některé se stáhnou do pozadí, když jejich úloha skončí, v posledním díle se ale celý děj proplete a i postavy, o kterých si člověk myslel, že jejich úloha skončila se znovu objeví. Občas mi dělalo problém se orientovat ve jménech, zvlášť u seveřanů z Eregotu, i když byli někteří válečníci dost důležití, někdy mi dost splývali.
Samotný hlavní hrdina je vykreslen celkem dobře dobře, i když po prvním díle máte pocit, že to byla prostě smršť a nevíte vůbec nic. Samozřejmě, je to nájemný vrah, který vlastně je v jádru dobrák a stane se hrdinou (čmuchám klišé), ale v tomto příběhu mě to nijak nedráždilo, jelikož je tento fakt ze strany autora celkem dobře podepřený..
První díl je spíš seznamovací a opravdová hlavní linie příběhu se rozeběhne až od druhého dílu. Pak začnete chápat, kam autor směřoval. Ale po prvním díle máte opravdu pocit, že celé Nimejské hlavní město je prohnilé odspoda až po střechy a jediný dobrý člověk v celém městě je(jak jinak) náš nájemný vrah. Pak jak se Caimova postava vykresluje, víte, že to opravdu není klasický kladný hrdina, že má sice srdce na pravém místě, ale jeho minulost je vykoupená potoky krve a ani v přítomnosti nepřestává se svou temnou stranou bojovat. Což ale bylo u tak akčního fantasy velmi osvěžující. Stejně tak druhá hlavní postava - Josefína - se vyvíjí a člověk úplně cítí tíhu jejích problémů, které nebudu konkretizovat, abych nevyzradila moc z děje.
V prvním díle jsem měla trochu problém s překladem a s nějakými překlepy, ale v dalších dílech se to zlepšilo. Kniha je dobře napsaná takovým suchým, drsným způsobem Věty jsou víceméně stručné a veškeré popisy se minimalizují. Přesto je atmosféra skvěle vystižena a máte pocit, že se na svět díváte očima zabijáka. Děj je hodně akční a připomíná mi další klasická akční fantasy, kde hrdina nejde pro ránu daleko, přesto není Caim tupý barbar, k zabíjení používá své nože a jako každý správný vrah zabíjí tiše a rychle. Akční scény jsou popisované dost dopodrobna a občas jsem měla pocit, jako když se dívám na akční film, každý krok a úmysl je ve vyprávění detailně zachycený. Naštěstí vraždění střídají i světlé chvilky (není jich moc, ale jsou tam), kde přijde čas i na trochu té romantiky. Ale nečekejte velký milostný příběh.
Co se týče záporáků…není jen jeden. V každém díle je někdo, proti komu Caim stojí, ale kromě jednoho či více protivníků postavil autor Caimovi do cesty mnoho často nepředvídatelných překážek, nástrah, divokou přírodu a hlavně jeho samotného. Navíc se mi líbí, že hlavní hrdina není nezranitelný, dost často mu k vítězství někdo dopomůže a dost často dostane pěknou nakládačku, až jsem si říkala: "No tohle už fakt nemohl přežít!" Originální řešení zápletek bylo velmi příjemné a i když se nakonec Caim octl nepříteli tváří v tvář sám a chtěla jsem, aby to  dobře skončilo, nebyla jsem si vůůůůbec jistá, že to tak skutečně bude.  Pro každé velké vítězství se musí přinést velká oběť.

65%

Konečné hodnocení: Tato série si zaručeně najde čtenáře jak dámského tak pánského publika. Doporučila bych ji těm, kteří chtějí dávku napětí, vzrušení a nevadí jim krev a ponurá. Příběh je zajímavý, chytlavě napsaný, má spád a i když tak krev teče dost často proudem, vše je popsáno s umem a citem pro míru. Má své mouchy, ale kdo si zamiluje Caima a Kit, ten to panu Sprunkovi s radostí odpustí.

Knihy: Syn Stínu, Vábení stínu, Mistr stínu
Série: Stín
Autor: Jon Sprunk
Překlad: Kateřina Niklová
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu: 2010-2012
Nakladatelství: Fantom print
Počet stran: 950 (celkem)

Žádné komentáře:

Okomentovat