Slova paprsků - Brandon Sanderson

Slova Paprsků jsou druhým svazkem Archivu Bouřné záře, ambiciózního eposu v duchu klasických fantasy cyklů. Dveře Archivu otevřel první díl, Cesta králů. Přečtěte si ji a po ní svazek, který právě berete do rukou a krok za krokem budete s mrazením procházet úchvatným dobrodružstvím.

No, řekněme si na rovinu, že s touto anotací si Talpress moc hlavu nelámal :D
Ale teď vážně, protože toto nakladatelství nám přineslo další díl této epické ságy. Pokud jste ji ještě nečetli, přečtěte si raději recenzi na první díl, kterou najdete tady na blogu. Tato recenze může obsahovat spoilery k prvnímu dílu. 
Pokud někdo prvnímu dílu vyčítal jeho pomalý rozjezd a rozvleklý děj, tak tady se nám příběh rozbíhá v rychlých otáčkách hned od prvních stránek. Tento díl je hodně zaměřen na vývoj postav, na určení jejich pozic v příběhu do budoucna a na odhalení hlavní dějové linie celé série. V prvním dílu byly retrospektivní části věnováni Kaladinově minulosti, teď si posvítíme podrobněji na Shallan a její dětství. Jak samo brzo zjistíte, nebylo to zrovna dětství, které by jí člověk záviděl. Co jsem já osobně ocenila, byly kapitoly z pohledu paršendů. Je skvělé vidět válečný konflikt očima nepřátel, zvlášť pak, jsou-li to nepřátelé takto odlišní od všeho lidského, co známe. Byla to velmi zajímavá zkušenost.

Co ale každý fanoušek tohoto příběhu ocení je, že se během tohoto dílu sejdou všechny tři dějové linie a všechny čtyři hlavní postavy se ocitnou na jednom místě. Co se mi na tomto faktu ale líbilo nejvíc, bylo jak vlastně se vlastně jednotlivé postavy vidí navzájem. A pak nastávají takové situace, že si naši milovaní hrdinové myslí o tom druhém někdy až dost nepěkné věci. Musíte je chápat, my jim vidíme do hlavy, ale oni sobě navzájem ne a to, jak na sebe působí navenek, Sanderson vystihl vážně výborně. A tak si naši milovaní hrdinové k sobě musí najít cestu postupně.
Za mě byl rozhodně nejlepší postavou tohoto dílu byl Kaladin. Jeho minulost a motivaci už známe a právě on tudíž dle mého názoru dostane asi největší prostor pro vývoj svého charakteru. Od otroctví u mostařů si jako velitel Dalinarovy ochranky dost polepšil, přesto se nakonec ukáže, že je jeho nový život mnohem složitější než prostá touha po přežití, která ho hnala v prvním díle. Vyloupnou se některé jeho temné stránky a je tam vidět krásný boj mezi jeho zahořklostí, nenávistí a předsudky se smyslem pro čest. Líbilo se mi i jak ho vnímali další hlavní postavy, jako nevrlého a prchlivého bručouna, protože to je úplně jiný obrázek, než jaký o sobě má on sám. To přetahování mezi "temnou" a "světlou" stranou se táhne po celou knížku a dopadne... tak jak dopadne. Kaladin se pěkně spálí, klesne znovu na dno, ale bez téhle facky by prostě nemohl dospět do toho hrdiny, kterým by měl být. Šalán v tomto díle odkrývá svou minulost, která není vůbec růžová. Musím říct, že to pro mě byla velmi zajímavá část příběhu, i když zbytek Šalániny linie mě chvílemi trochu otravoval (alespoň do té doby, než šla poprvé na planiny). Ne, že by to nebylo zajímavé nebo málo napínavé, ale nějak mě štvalo, jak jí všechno vychází, aniž by se musela moc snažit (na rozdíl od Kaladina). Ale dejme tomu. Každopádně mě hodně bavila její interakce s Kaladinem, protože mu dělala takovou krásnou kritickou opozici, kterou zatraceně potřeboval. Vrtat se v dalších postavách by bylo asi zbytečné a vydalo by to na samostatnou knihu. Adolin je sympaťák, Dalinar takový správný taťka nově vznikajícího Paprsku, Elhokar je dokonalý chcípák, Szeth je krásný záporák, prostě samá pozitiva. 
Abych ale pořád nechválila, tak musím říct, že mě nebavila některá intermezza, ale doufám, že budou do budoucna důležitá pro příběh ( i když si myslím, že víc postav už fakt není potřeba). Ve finále byl totiž naznačen mnohem větší problém, než válka s paršendy. Začíná se to rozvíjet v něco epicého a hooodně ambiciózního, jen zatím nevím v co přesně. Hlavně proto,že všechny zúčastněné síly a strany nejsou pořád známé. Uvidíme, doufám že na třetí díl nebudu čekat moc dlouho. 

97%

Konečné hodnocení: Stále dobré, možná ještě o kousek lepší než první díl. Úžasná práce s postavami, nádherný svět, který žije sám o sobě, nemůžu si stěžovat ani na nedostatek akce. Těch bezmála 1000 stran jsem přečetla jedním dechem. Také chci poděkovat nakladatelství na zachované originální obálky a ilustrace.


Série: Archiv bouřné záře
Originální název: Words of radiance
Autor: Brandon Sanderson
Překlad: Milena Poláčková
Obálka: Michael Whelan
Rok vydání: 2016
Rok vydání originálu:  2014
Nakladatelství: Talpress
Počet stran: 984

Žádné komentáře:

Okomentovat