Sonea (Trilogie o černém mágovi) - Trudi Canavan


Každý rok se čarodějové města Imardin vydávají očistit ulice města od tuláků, darebáků a ničemů. Mistři magických oborů jsou přesvědčeni, že se jim nikdo nemůže postavit, ale jejich ochranný štít není tak neproniknutelný, jak se domnívají. Když vyhánějí lůzu z města, jedna mladá dívka z ulice, rozzuřena způsobem, jakým se úřady chovají k její rodině a přátelům, mrští proti magickému štítu kámen a spolu s ním pošle i veškerý svůj vztek. K údivu všech okolostojících kámen prorazí ochrannou bariéru a jednoho z čarodějů srazí do bezvědomí. Něco takového se dosud nestalo a představuje to nejhorší obavy Společenství - někde v ulicích se volně pohybuje nevycvičená čarodějka. Musí ji najít a to rychle, ještě předtím, než její nekontrolované síly uvolní moc, která zničí jak ji, tak město, které je jejím domovem.

Tuto trilogii a ještě její druhou sérii jsem sehnala v levných knihách za vážně směšnou částku. Když jsem jí dříve vídávala v klasických knihkupectvích, zaujaly mě obálky, ale anotace nikoliv, protože jsem čekala (a měla jsem vlastně pravdu), že je to čtení spíš pro náctileté. Je to klasifikováno jako young adult, což je možná až třetí díl, první a druhý je spíš literatura pro mládež. Nicméně já rozhodně nelituji, že jsem si tuto sérii koupila a přečetla, protože i ve dvaceti letech, kdy jsem ji četla poprvé, se mi velmi líbila a někdy po ní sáhnu jako po odpočinkové literatuře.

Celá trilogie je zaměřená spíš pro náctileté čtenáře. Hlavní hrdinka je mladá, během trilogie prožívá období od sedmnácti do dvaceti let. Není to ale žádný nesympatický spratek, člověk si ji celkem oblíbí. Je tu klasický koncept: holka, sirotek, vyrůstá v té nejchudší vrstvě ve slumech, objeví své magické nadání, stane se velkou čarodějkou. Je to takový středověký Harry Potter, i když s tím srovnáváním bych byla opatrná. Přesto je to dobře napsané. Je tu několik velmi sympatických postav, také celkem ucházející a fungující svět, takže příběh jako takový klape. Nečekala jsem mnoho, když jsem začínala číst, ale nějak mě to chytlo. Ač to ze začátku nevypadá, čtenář je zapleten do světa intrik a politiky, kde jen tak někdo neobstojí.
První díl je dost rozvleklý. Na můj vkus trvalo moc dlouho, než se Sonea dostala do Společenství čarodějů. S tou nedůvěrou to také trošku přeháněla, i když těžko říct, co je ještě tak akorát a co už ne. Zápletka nijak složitá, v podstatě šlo jen o to dostat ji do učení a vypořádat se nějak předsudky ze strany šlechtických rodů. Nicméně pro seznámení se s problematikou stačí a je tu nastíněna hlavní zápletka. 
Ve druhém díle nastupuje Sonea do školy jako novicka. V některých částech to připomíná knížky pro teenagery. Šikana ve škole, až to s ní trošku přehání. Také se tu rozvíjí hlavní děj. Na scénu nastupuje černý mág jako hlavní záporná postava druhého dílu, přesto neztrácíte naději, že je vlastně všechno jinak než se zdá. Krásně se rozvíjí a zamotávají vztahy mezi postavami, jsou tu různá tajemství, která nesmí být prozrazena a to vás nutí číst dál. Svým způsobem je druhý díl víc akční než první. Přesto bych uvítala víc hlavní zápletky, méně času ve škole a méně soneiných "napřesdržku" spolužáků. 
Třetí díl zvedá celou sérii o level výš. Je nabitý dějem a příběhovými zvraty. Čtenář se konečně dozví pravdu a odkryje všechna tajemství. Také se tu rozjede hned několik romantických dějových linek, které nicméně nijak příběhu nevadí, spíš jsou v pozadí a příběh dokreslují. Za mě rozhodně nejlepší díl. Konec je trošku telenovela, ale autorka to nakonec vyvážila (nebudu spoilerovat) jistou událostí, nad kterou si náctileté čtenářky stoprocentně pobrečí;) A já jsem spokojená.
Rozhodně jsem četla už propracovanější knížky, ale na druhou stranu je to takový milý příběh, který si s chutí může přečíst i starší čtenář a přistihne se, že čte dlouho do noci, i když ráno brzy vstává. Celý svět se mi líbil, oblíbila jsem si asi všechny hlavní postavy, z jejichž pohledu byl děj vyprávěn (palec nahoru, člověk má pak na celý děj několik úhlů pohledu). Určitě si přečtu i další příběhy z pera autorky, třeba hned volně navazující Trilogii zrádkyň. Musím také pochválit vážně krásné obálky. Jejich autor sice nejspíš vůbec netušil, o čem a o kom knížka je, ale vizuálně vypadají moc hezky. Moje investice se vyplatila.

68%

Konečné hodnocení: Jednoduchý koncept zaobalený do hezkého a dobře fungujícího světa. Postavy sympatické, děj je rozdělený do tří dílů trochu nevyváženě, třetí díl rozhodně nejlepší, předchozí dva jsou trochu roztahané. Rozhodně to není špatné čtení, pobaví a dává vám takovou tu příjemnou jistotu, že všechno dobře dopadne. Ovšem ne vše končí americkým happyendem a autorka to zakončila se ctí.

Autor: Trudi Canavan 
Originální název: The black magician trilogy 
Překlad: Iveta Chadimová, Eva Chmurová 
Obálka: Lubomír Kupčík 
Rok vydání originálu: 2001, 2002, 2003 
Rok vydání: 2008, 2013, 2013
Nakladatelství: Zoner press
Počet stran: celkem 1448

Žádné komentáře:

Okomentovat