Wetemaa - Veronika Válková (Adam Anders)

Celá kniha je psána jako kronika. Rozdělená na dvě části. První část vypráví o jednotlivých postavách (družnících) a druhá část pak vypráví o samotné dobrodružné výpravě. Kniha je autorčina prvotina a hned v roce 1993 vyhrála Zlatého Ikara za sci-fi a fantasy knihu. (Databazeknih.cz) 

 Veronika Válková vydala pod svým pseudonymem Adam Anders celkem sedm fantasy knih z jednoho světa. Tato kniha byla vydána jako první z nich, i když chronologicky vlastně sérii uzavírá. Ono je v podstatě jedno, se kterou knihou začnete, protože jdou číst v podstatě i jako standalone příběhy. Ale pokud chcete mít zážitek kompletní, doporučuji číst celou sérii chronologicky. Umocníte tím tak zážitek z celého čtení, jelikož některé postavy se objevují v několika příbězích, což možná při náhodné četbě není možné plně docenit. Ale nechci vás podceňovat :D
Knihu Wetemaa doplňuje ještě jedna kratší knížečka s názvem Cesta do Jižního Edagwonu, která je jakousi vsuvkou do hlavního děje a byla vydána jako samostatný příběh (určitě doporučuji přečíst, je to velmi zajímavá a zábavná epizodka). Rozhodla jsem se obě dvě knihy zahrnout do jednoho článku. Jednak proto, že je to v podstatě jedna kniha a jeden příběh, a jednak proto, že bych se ve dvou článcích akorát donekonečna opakovala. Což zřejmě stejně budu, protože všechny knihy z této série jsou skvělé a nestává se tak často, aby tak obsáhlá série udržovala stále vysokou kvalitu. Možná to je tím, že je v knihách vyprávěno množství různých příběhu, které na sebe sice navazují, ale postavy se neustále obměňují. Možná to je také tím, že knihy nevycházely moc rychle za sebou a vlastně s menšími či většími přestávkami vycházeli od roku 1992. 

Wetemaa je klasická fantasy jemně inspirovaná slovanskou a severskou mytologií. A tím jemně myslím to, že je to tím směrem stylizované, ovšem celý svět je originální plný různých kultur  a tajuplných míst, má vlastní božstva, která jsou vlastně také aktéry příběhu. Je tu spousta bájných tvorů, rytířů a hrdinů, krásných dam a mocných králů. Je to, jako byste četli klasické mytologické příběhy, nebo legendy, jen akčněji a moderněji napsané. Příběhy mají všechno a je hodně znát, že autorka je povoláním učitelka dějepisu, protože při čtení na vás prostě dýchne živoucí historie.
Nevím, co bych knize měla vytknout. Je to skvěle napsané, čtivé, zábavné, dramatické, vtipné i dojemné, napínavé, zamotané, rozvětvené, výborně rozpracované,... Samozřejmě chápu, že tento styl nesedí každému, máte rádi fantasy a prostředí rytířského středověku, chcete se odpoutat od všedního světa a navštívit úplně nový živoucí magický svět, tak to je knížka pro vás. 
Možná si říkáte, že stále ještě nevíte, o čem tahle kniha vlastně je. Já nechci moc zabíhat do příběhu, protože je dost spletitý a je těžké ho nevyspoilerovat. Chci ale říct, že tam bylo několik momentů, kde jsem se upřímně smála (a nahlas, i ve vlaku), u několika ukápla slza a někdy jsem jen pokývala hlavou a řekla jsem si: "Hm... tak to je bomba!" Kniha je prostě po všech stránkách taková, jaká by dobrá klasická fantasy měla být. Jediný problém jsem měla s tím knihu sehnat. Ať žijí antikvariáty ;) 
Jinak k těmto dvěma dílům vytvořila ilustrace sama autorka a musím říct, že jsou krásné. Veronika Válková je vážně talentovaná ve všech směrech ;)

90%

Název: Wetemaa; Ocestě do Jižního Edagwonu
Série: Wetemaa (6.;7.)
Autor: Veronika Válková (Adam Anders) 
Roky vydání: 1992, 1995 
Ilustrace: Veronika Válková 
Obálka: Zdeňka Boušková
Nakladatelství: Golem Ríša
Počet stran: 280

Žádné komentáře:

Okomentovat