Plíseň - Siri Pettersen

Představte si, že jste lovnou zvěří v neznámém světě. Ve světě lidí, který pomalu umírá. Ve světě, odkud pocházíte a kde jste doufali, že konečně naleznete domov. Jenže to jste se pořádně spletli. Hirka opustila Ymslandu, aby ji zachránila, a obětovala tak možnost být nablízku Rimemu, přestože po tom touží ze všeho nejvíc. Teď ji místo něj provázejí lovec nemrtvých a slepý. Boj o přežití není ovšem ničím ve srovnání s tím, co přijde, když Hirka pochopí, kým ve skutečnosti je a jakým nástrojem v mocenské hře se má stát. Původce plísně touží po tisíci letech konečně dosáhnout svobody. Svobody, kterou mu může dát pouze Hirka.


Předem bych chtěla říct, že tato recenze bude obsahovat spoilery k prvnímu dílu. Druhý díl se budu snažit nevyspoilerovat, jen se tak pohrabu na začátku děje, abych ho nějak nastínila. Takže pokud chcete začít číst druhý díl Havraních kruhů s čistým štítem, tak nedoporučuji číst dál. Pokud chcete vědět, co zhruba od druhého dílu očekávat, tak čtěte směle dál.
Siri Pettersen je velmi nadaná autorka. Na příběhu je vidět, že ho má od začátku do konce promyšlený. To bych chtěla ocenit především, protože celá série očividně vznikala jako celek už od začátku a autorka věděla, jak s příběhem naložit, jak ho rozvrstvit, co a kdy odhalit. Takže když čtete, postupně se dozvídáte různé skutečnosti, které vedou k jiným skutečnostem a rázem to do sebe začne všechno zapadat, ani nevíte, jak. Je pravda, že jsem nepřečetla tolik young adult fantasy, abych mohla srovnávat, ale tato série zatím určitě strčila do kapsy Kostičas a myslím si, že je to jedna z nejlepších YA fantasy, co jsou u nás momentálně k dostání. I když ten young adult žánr tu není tak markantní, klidně bych to zařadila mezi klasickou fantasy, jen s mladšími hrdiny. Navíc má tato série velmi originální námět.

Na konci prvního dílu se Hirka přenesla do světa lidí, takže není asi překvapením, že celá její dějová linie se také odehrává v našem světě. Nevím proč, nějak jsem předpokládala, že se ocitne někde v Evropě zhruba ve středověku. Takže pro mě bylo celkem překvapení, že Hirka na začátku druhého dílu zhruba půl roku žije v Anglii v roce 2008. Takže zpočátku jsem byla vyvedená z míry, ale musím říct, že autorka tak dala knížkám úplně jiný rozměr. Čtenář vidí náš svět očima někoho, kdo z velké části naprosto nechápe moderní svět. Ano Hirka se celkem naučila mluvit anglicky, snaží se zapadnout a díky její přizpůsobivosti a chytrosti dokáže v neznámém světě nejen přežít, ale postupně ho i alespoň trochu chápat. I když je spousta věcí, které nikdy nepochopí. Moc se mi líbilo vidět náš svět očima někoho takového, protože člověk si pak uvědomí spoustu věcí, špatných i dobrých, které všichni bereme jako naprostou samozřejmost. Tady velký palec nahoru, protože to autorka podala velmi přesvědčivě.
Rimeho dějová linie se odehrává (převážně) v Mannfalle. Rime se pokouší zhostit role hlavního náboženského a mocenského představitele - role, kterou nikdy nechtěl a ze srdce ji nenávidí. Navzdory všem jeho snahám on i ostatní členové rady zjišťují, že se pro tuto roli příliš nehodí. Rime je prostě válečník každým coulem. Horkokrevný, paličatý, přímočarý, vrhá se do všeho po hlavě nehledě na následky a mnohdy pak svých činů lituje. Nechci z jeho linie prozrazovat moc, ale vážně se mi líbila. Je skvělé, že Rime není klasický hrdina. Ano, pro Hirku by udělal v podstatě všechno, stejně jako pro lid Ymslandy, ale ne vždy vše domyslí do konce a neváhá jít kvůli svému cíly přes mrtvoly. I kdyby tou mrtvolou měl být on sám. Myslím, že jeho příběh bude ještě hodně zajímavý.
Celkové pojetí příběhové linie druhého dílu bylo zajímavé. Nebylo tak dobré jako první díl, ale na druhou stranu nebylo vůbec špatné, rozhodně bylo originální. Autorka naprosto překope vše, co jsme si mysleli, že víme. Naši hrdinové se budou muset vyrovnat s tím, že nic není takové, jak si mysleli, že jejich rozhodnutí z prvního dílu, ač myšlená dobře, nebyla vzhledem k novým informacím úplně šťastná. Nebudu víc prozrazovat, líbil se mi TEN dějový zvrat (kdo četl, tak ví). Také se mi líbilo, jak byly do příběhu zasazeny některé reálie, především legendy a záhady našeho světa. A tak tu máme vážně vtipně použité odkazy na Drákulu, Svatý grál nebo Voynichův rukopis. 
Ale abych jen nechválila, tak mi občas lezlo na nervy neustálé opakování některých věcí. Hirka je sympatická hrdinka, líbí se mi, že neoplývá nějakými extrémními schopnostmi, které by jí dávaly oproti ostatním výhodu. Hirka je především houževnatá, má smysl pro spravedlnost a je chytrá. Ale nemuselo by se v téměř v každé kapitole opakovat to vzdychání nad jejím krutým osudem. Ano chápeme, prožila si hodně, v malé míře neuškodí připomenout si některé události a zhodnotit situaci, ale čeho je moc, toho je příliš.

75%


Konečné hodnocení: Je to vážně dobré a to i přesto, že se jedná o druhý díl trilogie. Má to spád, napětí, zvraty, originalitu, charismatické hrdiny a záporáky. Kniha dokáže překvapit, dovést k zamyšlení a především vás nutí číst a číst. Líbí se mi, že autorka se nebojí podkopávat nohy sama sobě, protože v tomto díle z velké části popřela to, co jsme se dozvěděli v díle prvním. Ale je vidět, že ví co dělá, že celá série je promyšlená jako celek a nás čeká epické finále. Protože si ani netroufnu odhadovat, jak tohle skončí.


Série: Havraní kruhy
Originální název: Rata
Autor: Siri Pettersen
Překlad: Jitka Jindřišková
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu:  2014
Nakladatelství: Host
Počet stran: 456

Žádné komentáře:

Okomentovat