Sabriel - Garth Nix

Sabriel vyrostla daleko od Starého království, tajuplného světa, kde vládnou magické síly a kde mrtví nezůstávají mrtvými. Jednoho dne záhadně zmizí její otec a Sabriel se musí vydat na cestu plnou nástrah, aby jej zachránila. Jejími jedinými zbraněmi jsou meč a sedm kouzelných zvonků, jejími průvodci na nebezpečné pouti se stávají kocour a záhadný mladík. Nemůže si být jistá nikým a ničím, protože ve Starém království nic není takové, jak se na první pohled zdá…

Tuto sérii jsem četla už dvakrát, ale jelikož je to pár let zpátky, netroufla jsem si na ni udělat recenzi, aniž bych si ji znovu nepřečetla. No přiznám se, že jsem to primárně četla především pro to, že si pamatuji, jak se mi to líbilo, a prostě jsem dostala chuť si ten příběh připomenout.
V první řadě bych chtěla říct, že tato kniha je trochu zvláštní. Příběh sám o sobě je velmi jednoduchý, hlavní hrdinka zachraňuje svět před příšerami, většinu děje s snaží někam dostat, vše se odehrává během několika dní, nakonec musí porazit hlavního záporáka. Nic složitého, je to celkem stručné, svižné, bez vedlejších zápletek nebo čehokoliv, co by děj nějak rozšiřovalo. Na své cestě má Sabriel dva společníky, jednu mentorskou postavu v podobě sarkastického kouzelného kocoura (co vlastně není kocour) a jednoho společníka/válečníka/objekt příležitostného romantického zájmu, který si údajně nepamatuje, kdo je. Další postavy nejsou pro děj příliš důležité. Četla jsem spoustu zklamaných komentářů lidí, kteří volali po větší propracovanosti postav, po spletitějším příběhu nebo po překvapivějším konci. Je pravda, že tady nemůžete čekat temný román, u kterého nebudete ani dýchat a každou chvíli budete svědky nervy drásajícího zvratu. Sabriel není román, je to novela s jasnou zápletkou a tak k tomu musíte přistupovat. Co ale dělá tuto novelu tak výjimečnou?
Je to její atmosféra, je to originalita světa, který autor vytvořil. Střetávají se tu dva světy, jeden podobný tomu našemu ze začátku dvacátého století a druhý magický, téměř středověký, kde technologie nefunguje a magie je všudypřítomná. Stejně jako temné síly, které způsobují, že se mrtvé duše vracejí do světa živých. A proto existují Abhorseni, rod nekromantů, kteří si se smrtí podávají ruku a starají se, aby mrtvé duše zůstávali mrtvé. Celý ten nápad dává celému příběhu další rozměr a navíc takový všudypřítomný hororový nádech. Navíc Garth Nix píše hodně zvláštně, hodně stručně, zároveň ale nenuceně a tak jako poeticky. Příběh ubíhá, jako by se nechumelilo. Není příliš dynamických dialogů, Sabriel je vzdělaná mladá dívka a umí přece konverzovat na úrovni. A to se mi na tom líbí, ten kontrast, kde se střetává ten moderní svět, kde není místo pro magii s realitou, ve které si dojdete pokecat do smrti s duchem své matky a musíte zachránit svět před armádou mrtvol. Ono se to těžko popisuje, ale pokud by podle této knihy měl být natočený film, měl by ho natočit Tim Burton, protože tohle je přesně jeho styl. 
Co se týče postav, tak mě ani nevadilo, že nebyly víc propracované, protože pro účel příběhu naprosto splňovali to, co měli. Navíc zdaleka nebyly ploché. Nix je zřejmě velmi dobrý pozorovatel lidí, protože i u postav, které se v příběhu jen mihly, dokázal vypíchnout nějakou charakteristiku, díky, které jste si danou osobu dokázali naprosto přesně představit. Co možná nezkousnou mladší čtenáři je, že tu prostě nenajdete srdceryvné scény, přehnané citové výlevy a milostné trojúhelníky, na které jste zvyklí v young adult knihách. Tohle není young adult, je to fantasy, která si myslím najde čtenáře obou pohlaví a všeho věku (testováno na kamarádech a známých), pokud máte rádi takovéto originální literární jednohubky pro potěšení. Ale abych zase nekřivdila, je tam pár scén, při kterých citlivějším čtenářům ukápne slza, to se nebojte.
(Spoiler) V této knize je za mě jedno z nejlepších vyznání lásky. Vážně, kolikrát už tady byly líbačky v dešti a nebo při západu slunce a já nevím co všechno. Kolikrát jste četli něco, kde se na hlavní hrdiny valí horda nemrtvých a pak zazní věta jako: "Miluji tě, doufám, že ti to nevadí." Rozkošný, no ne? :D (Konec spoileru)

80%

Konečné hodnocení: Je to rychlé, krátké, stručné, milé dobrodružství s nádechem temnoty a s neskutečně originálních světem. Pokud nečekáte víc než příběh o nevšední záchraně světa s trochou dobrodružství, trochou romantiky a trochou nekromancie, je to příběh pro vás. Ale teď vážně, jak je možné, že podle tohoto filmu už dávno Tim Burton nenatočil film? Vždyť to se přímo nabízí!


Série: Staré království
Originální název: Sabriel
Autor: Grath Nix
Překlad: Milan Žáček
Obálka: Eva Bystrianská
Ilustrace: Marta Macková
Rok vydání: 2004
Rok vydání originálu: 1995
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 336

Žádné komentáře:

Okomentovat