Síla - Siri Pettersen

Temné finále trilogie Havraní kruhy přinese osudovou volbu. 

 Představte si, že jste ikonou ve světě obávaných slepých. Symbolem, který jeho obyvatele spojuje v nenávisti a touze po pomstě. Jako dcera mrtvorozeného válečníka, jenž se vinou zrady svého bratra ocitl ve vyhnanství, máte jediný úkol — zahájit začátek konce. Hirka se připravuje na setkání s vládnoucím rodem studeného světa s pevně danou hierarchií, v němž se cení odvaha a pohrdá slabostí. Dívka neochotně přijímá svůj osud v naději, že svého přítele Rimeho udrží naživu a Ymslandu v bezpečí. Ale žízeň mrtvorozených po Síle je neuhasitelná a válka nevyhnutelná. Ke kterému světu se Hirka nakonec přikloní? Kam patří?

Máme tu finále této norské fantasy série. Musím říct, že to bylo zakončení více než důstojné. Pokud jste si mysleli, že už víte všechno, tak vás tento díl vyvede z omylu. Nic není, jak se zdá, legendy se stávají skutečností, dějiny halí spousta tajemství, které musí být odhaleny. V tomto díle vše zapadne na své místo, jako skládačka. Je vidět, že děj všech tří dílů měla autorka od začátku až do konce promyšlený, což je úžasné. Vždy ráda vidím, když autor v příběhu osnová nitky, které s velkým "TADÁ!" na konci spojí dohromady a já si řeknu: "Jo, tak to je něco."
V tomto díle se seznámíme s posledním ze tří světů, které v příběhu hrají roli - se světem Slepých, s Dreysílem. Je to pěkně ponurý a nebezpečný svět, do kterého Hirka už na pohled nezapadá. Díky své houževnatosti se jí ale podaří přežít (a to i přes fakt, že málokdy dodržuje jakákoliv pravidla...). Hirka v tomto díle dospívá do silné ženy. Dřív jsem si říkala, že je tak morální, že už to víc nejde. Ale život v nehostiném světě s Umpiri ji změnil a přinutil odhodit svou nevinnost pro vyšší cíle. Přiznám se, že jsem docela ráda za tuto přeměnu. Hirka si konečně trochu ušpiní ruce a skvělý je pak ten kontrast, kdy ji Rime, její nejbližší, téměř nepozná.  
Ano, Rime. Přišlo mi, že jeho dějová linka byla k naší škod trochu v pozadí, protože mě scény z Ymslady bavily asi nejvíc, i když byly dost drsné. Rimemu se rozsype svět pod rukama a musí improvizovat. Líbilo se mi, jak se karta obrátila. Hirka se stala sebevědomou a neohroženou vůdkyní a Rime i přes svou snahu poznal strach z bezmocnosti. O to dojemnější pak bylo jejich setkání. Musím vyzdvihnout také fakt, že autorka nezapomněla snad na žádnou postavu, která se během všech tří dílů objevila, ať už byla důležitá, nebo ne. Každý dostal svůj prostor, na nikoho se nezapomnělo. 
Kniha pro mě byla velmi čtivá, nepředvídatelná a v mnoha ohledech překvapivá. Také byla o dost temnější než předchozí díly a tak mě trošku mrzelo, že ten konec byl takový happyend. Nebudu víc prozrazovat, ale asi se to dalo čekat, vzhledem k tomu, že je to v podstatě young adult fantasy. Alespoň po vší té smůle si můžete užít takovou hřejivou tečku na závěr. Nestěžuji si. Jen si myslím, že když to byla taková krvavá řež, mohlo toho v osazenstvu pomřít víc. Stejně jako nejsem velký fanda takových těch abstraktních magických vyvrcholení, jako když se Hirka snažila uskutečnit svůj plán. Nebudu prozrazovat, ale zahrnuje to spoustu neurčitých popisků různých typů téměř hippiesáckcýh halušek.
Ale i tak si myslím, že se jedná o velmi originální fantasy počtení, a to i na poli klasické fantasy literatury. Jelikož je tato série zaměřena spíš na mladší čtenáře žánru young adult, tak musím podotknout, že v tomto žánru naprosto vyčnívá a obešlo se to bez přílišných klišé. Navíc tu máme dva sympatické hlavní hrdiny, kteří mají osobnost, své dobré a špatné stránky. Nic, vůbec nic, tu totiž není jednoduché a černobílé.

80%

Konečné hodnocení: Perla young adult žánru, která se nemusí stydět ani na poličce mezi klasickými fantasy sériemi. Je to originální, čtivé, promyšlené od začátku až do konce. Hlavní hrdinové jsou vesměs sympatičtí a i když by se tu našlo pár věcí, které mi trošku nesedly, tak je to velmi dobré oddychové počtení.



Série: Havraní kruhy
Originální název: Evna
Autor: Siri Pettersen
Překlad: Jitka Jindřišková
Rok vydání: 2017
Rok vydání originálu:  2015
Nakladatelství: Host
Počet stran: 451

Žádné komentáře:

Okomentovat