Naslouchač - Petra Stehlíková

Originální česká fantasy z fascinujícího temného světa.
Po Velké válce je svět rozdělen na dvě části, jedna je obyvatelná a druhá je zamořená jedovatými plyny. Obyvatelnou polovinu chrání štít, který čerpá energii ze zvláštního nerostu zvaného sklenit.
V blízkosti štítu žije národ sklenařů, kteří jako jediní dovedou sklenit těžit. Platí však za to vysokou daň. Nejenže energetické pole štítu odkazuje sklenaře k životu v téměř středověkých podmínkách. Těžba sklenitu způsobuje mnoho nemocí a znetvoření. Navíc byli sklenaři zotročeni lidmi z nížin.
Třináctiletá Ilan se jako jedno z mála dětí narodila bez deformací. Aby nebyla odvedena od své rodiny, od dětství se vydává za chlapce a skrývá se v hábitu s maskou, který musíi sklenaři nosit na znamení podřízenosti. Díky své schopnosti naslouchat sklenitu se začíná učit sklenařským brusičem.
Její dar je tak výjimečný, že si ji vybere sám kapitán pětadvacítky, družiny bojovníků, jež má za úkol chránit sklenářská města před nebezpečnými tvory zrozenými z otráveneho vzduchu za štítem, kterým sklenaři říkají Nasterea.
Ilan ví, že musí za každou cenu uchránit své tajemství. Před pětadvaceti bojovníky, nepřáteli, kteří zotročili její lid. Přesto se nedokáže ubránit, postupně se s muži sbližuje a zjišťuje pravdu, která byla sklenařům po celá léta tajena.
Naslouchač je dalším důkazem, že čeští autoři, angažující se v žánru fantasy a sci-fi, se s přehledem vyrovnají světovým bestsellerům. Začala jsem tuto knihu číst s tím, že je to originální fantasy, ale po chvíli zjistíte, že je to vlastně sci-fi, která se jen jako fantasy zprvu tváří. Což mě velmi potěšilo, protože tu jsou prvky z obou těchto mých oblíbených žánrů.
Naslouchač - jakožto první díl série - nás seznamuje se světem, ve kterém se náš příběh odehrává. A vysvětlování to vyžaduje opravdu hodně, protože se musíme seznámit nejen se společenskou a politickou situací, s technikou, s historií a tradicemi, ale také tu máme spoustu cizích slov. Naštěstí kniha obsahuje slovníček, pokud byste měli tendenci se v těchto nových pojmech (pocházejících z rumunštiny...myslím)  ztrácet. Ale za sebe mohu říct, že jsem si na toto speciální názvosloví velmi rychle zvykla. Svět samotný je velmi temný, drsný, děsivý, ale také tajemný a plný záhad, které postupně spolu s hlavní postavou odhalujeme.
Díky složitému světu a spoustě velmi zajímavých detailů, které autorka do příběhu zahrnula, se zhruba polovina knihy zabývá spíš neustálým vysvětlováním a zase vysvětlováním. Proto minimálně v první polovině příběh jako takový trochu vázne. Přesto je to ale velmi čtivé. Se světem se seznamujeme očima hlavní hrdinky, a tak mi ani nepřišlo, že bych potřebovala rychlejší tempo. Druhá polovina je o poznání akčnější, Ilan se v doprovodu vojáků pětadvacítky vydá poznávat svět. Od té doby se tu pořád něco děje. Jsou to spíš epizodní krátké zápletky, které ale vždy přinesou nějaký posun nebo něco, co bude do budoucna důležité. Navíc jsou tak nahuštěné za sebou, že čtenář nemá čas vydechnout. 
Na knize byl pro mě nejzajímavější konflikt mezi sklenaři a lidmi z nížin. Člověk v podstatě chápe obě strany, chápe nevraživost mezi nimi (i když často odsuzuje metody, kterými to se s tím "vyrovnávají"). Bylo hezké sledovat budování vztahu mezi hlavní hrdinkou Ilan a členy elitní pětadvacítky, především s Kapitánem, Vargasem a teoreticky i Ravenem. Další zajímavý prvek do příběhu přináší fakt, že Ilan se snaží skrýt, že je vlastně dívka. To, dle očekávání, je často předmětem velmi napjatých situací. A do budoucna to bude pravděpodobně ještě větší problém, vzhledem k tomu, že Ilan je teď třináct let a dospívání má teprve před sebou.
Práce s postavami se mi také líbila. Ilan je sympatická hrdinka, i když je velmi mladá. Je drzá, odvážná, občas trochu zbrklá (což se jí párkrát vymstí) a díky její nezáviděníhodné situaci s ní jako čtenář prostě musíte soucítit. Myslím, že se autorce povedlo svou hlavní postavu napsat tak, aby byla i přes svůj nízký věk uvěřitelná. Stejně tak se mi líbila práce i s dalšími postavami, Kapitán je skvělá postava, plná kontrastů, kdy se v něm často pere jeho laskavá povaha a (jelikož je přece jen velitel) nutnost udržet si respekt. Vargas je prostě sympaťák a doufám, že zbytek této partičky poznáme podrobněji v dalších dílech. 
Když bych to měla shrnout, tak čtení této knihy jsem si velmi užila. Hned jsem běžela do knihkupectví pro další díl, který už čeká na přečtení. Nejvíc se mi líbila práce s postavami, také způsob, jak dokáže autorka udržet napětí a vyvolat pocit tajemna, až vám běhá mráz po zádech. Líbil se mi i již zmiňovaný konflikt a jakýsi sociologický přesah (nejsem sociolog, prostě ta myšlena znesvářené a zotročené společnosti byla dobře zpracovaná). Osobně jsem měla trochu problém se samotným sklenitem, jeho zdánlivou zázračnou multifunkčností a s pár věcmi kolem této problematiky, která buď bude dovysvětlená v příštích dílech, nebo nad tím prostě nesmíte moc hloubat. Ale i tak si knihu určitě užijete.

85%


Konečně hodnocení: Má to originální myšlenku, sympatické postavy a velmi dobře se to čte. Ze začátku může odradit hodně vysvětlování, ale až se příběh skutečně rozjede, tak si tuto knihu užije každý fanoušek temné fantasy či distopické sci-fi.

Série: Nasloucač
Autor: Petra Stehlíková
Obálka: Andrej Nechaj
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: Host
Počet stran: 374

Žádné komentáře:

Okomentovat