Faja - Petra Stehlíková

Návrat do temného světa, kde se na pravdu a naději téměř zapomnělo.
Ilan vstoupila do nížin, které jsou pro ni světem naprosto odlišným od toho sklenářského. Přátelství s kapitánem pětadvacítky je stále nové a Ilan si uvědomuje, že takový vztah nevzniká jen tak. Zvlášť když se jedná o pětadvacet bojovníků, jejichž nohy kráčí po zemi dlouhá léta a kteří za svůj život ovlivnili mnoho dění ve světě. Aby mohla o lidech, kteří zotročili její lid, smýšlet jako o přátelích, musí se hlavně naučit odpouštět.
Klid ve sklenářských městech je ke všemu narušen, když se po mnoha generacích znovu objevuje starodávný nápis, jen krátká věta, která kdysi byla součástí svobodného sklenářského světa. Ale kdo ji píše na zdi palutulů a sklenářských ghett, když ti, kdo znali její význam, jsou dávno mrtví? Jaký příběh vypráví ta tři slova, na první pohled tak jasná, přesto nepochopitelná?
Ilan bude muset čelit mnohým nebezpečím, aby odhalila význam starobylého odkazu a objevila v něm nové poselství.

Hned ze začátku bych ráda řekla, že mě tato série uchvátila. Druhý díl dokonce překonal prvního Naslouchače. Jsem vážně ráda, že u nás něco takového vzniklo. Tato série má obrovský potenciál, mísí v sobě prvky klasické fantasy a distopické sci-fi a rozhodně by si zasloužila větší pozornost a propagaci. Ale i tak si myslím Petra Stehlíková našla s tímto svým dílem místo mezi nejlépe hodnocenými knihami tohoto žánru, stejně tak jako v povědomí naší čtenářské popkultury. A to i přes šíleně početnou zahraniční konkurenci, za což jsem velmi ráda, protože většina se této sérii zdaleka nevyrovná.
Série Naslouchač sleduje mladou hlavní hrdinku Ilan, která - stále v převlečení za chlapce - putuje s elitní pětadvacítkou válečníků jako jejich brusič. Ve druhém díle se nám začíná rýsovat a odkrývat mnoho tajemství, která mají (či budou mít) zásadní vliv na další děj. Ilan odkrývá historii svého lidu, poznává prastaré nástrahy a hrůzostrašné tvory žijící v temných zákoutích Duvalského pohoří a také vytáhne ze skříně pár kostlivců samotného pána pětadvacítky. Takže o záhady a napětí nemáme v tomto díle nouzi. Také se seznámíme se životem v nížinách, což dá celému námi doposud poznanému světu nový rozměr.
Autorka šikovně využívá Ilaniny zvědavosti, takže ani v tomto díle se nevyhneme spoustě  vyptávání a následnému vysvětlování a vyprávění. Ovšem vše je proloženo akčnějšími částmi a to co se dozvíme, jen detailněji dokresluje obraz světa, který autorka vytvořila. Děj je členěný spíše na epizody, celý příběh pak spojuje právě postava Ilan, kdy sledujeme její dospívání. V tomto díle je jí kolem čtrnácti let, takže s ní začíná cloumat puberta, což není v její situaci zrovna praktické. Je horkokrevná, občas zbrklá, nerozhodná, unáhlená a já se upřímně v její situaci vůbec nedivím, že nikomu nevěří a pochybuje o přátelství Kapitána a ostatních vojáků pětadvacítky. Závěr knížky byl ale tak nervy drásající a napínavý, že po téhle zkušenosti bude určitě všechno jinak.
Já osobně měla často problém s knihami, které sledovali nějaký časový úsek života jednoho hlavního hrdiny. Tady se mi to ale kupodivu vážně líbí. Líbí se mi svět, všechno to tajemno, které postupně odkrýváme. Líbí se mi Ilan, jakožto mladá hlavní hrdinka, která se snaží především přežít a bojí se věřit svým společníkům, protože každý má svá tajemství, která by nejraději nechal pohřbená někde hluboko v minulosti. Zároveň kdyby odhalili její tajemství, totiž kdo Ilan doopravdy je, hrozilo by nebezpečí nejen jí, ale i její rodině. A pak jsou tu postavy válečníků, kteří jsou prostě úžasná parta. Nemůžeme bohužel hlouběji poznat všech dvacet pět, ale Kapitán je úžasná, barvitá a trochu rozporuplná postava, Vargas je zase klasický sympaťák, Raven - dobrácký hromotluk, Erno - sukničkář se srdcem na pravém místě, Etienne - tichý, citlivý, ale stejně nebezpečný jako zbytek pětadvacítky...a takhle bych mohla pokračovat.
Takže ano, potřebuji co nejrychleji pokračování. Naprosto jsem se zamilovala do postav v této knize a chci o nich vědět co nejvíc. Navíc ten naprosto zabijácký konec druhého dílu slibuje do budoucna pořádnou a nebezpečnou jízdu. Ale stejně ze všeho nejvíc chceme všichni vědět, kdy to všechno praskne, že? 

90%

Konečné hodnocení: Výborné pokračování už tak hodně dobrého prvního dílu, které nás zavede do naprosto originálního, živého, propracovaného světa. Zamilovala jsem si jak hlavní hrdinku, tak vojáky pětadvacítky, kteří jsou naprosto - omlouvám se, ale jinak to říct nejde - hustokrutopřísní. Navíc se nemůžu dočkat, až nám autorka odhalí další tajemství, která začínají vyplouvat na povrch. Jsem vážně zvědavá, kam se bude příběh ubírat, ale na druhou stranu je mi to v podstatě jedno, protože bych tuto sérii četla už jen kvůli úžasnému prostředí a postavám. Kdyby tato série měla alespoň pět dílů, vůbec bych se nezlobila. Naopak ;)


Série: Nasloucač
Autor: Petra Stehlíková
Obálka: Andrej Nechaj
Rok vydání: 2017
Nakladatelství: Host
Počet stran: 440

Žádné komentáře:

Okomentovat