Renegáti - Marissa Meyer

Renegáti jsou syndikát lidí s neobyčejnými schopnostmi. Vynořili se z trosek zničené společnosti a zavedli znovu řád tam, kde dosud vládl chaos. Jako obhájci práva a spravedlnosti jsou pro všechny symbolem odvahy a naděje. Výjimkou jsou zločinci, které kdysi svrhli. Nova má důvod Renegáty nenávidět a touží po pomstě. Jenže na cestě za svým cílem potká Adriana, který je Renegát. Dosáhne Nova nakonec své pomsty?

No, co si budeme povídat, MARVEL to není. Vlastně to není ani sci-fi, když už jsme u toho. Může se to tvářit jako příběh o superhrdinech, kde bude spousta akce, spousta úžasných schopností a my si budeme užívat nahláškovanou jízdu od začátku až do konce. Takže ne, Renegáti jsou klasická young adultovka s romantickou zápletkou, která je mimochodem zasazená do světa, kde někteří lidé mají superschopnosti. Neberte to špatně, já proti romantice v young adult fakt nic nemám Ale Renegáti slibují boj dvou stran nadlidí v jakémsi (v podstatě) distopickém světě, čehož se nám tu bohužel moc nedostane. 
Egmont rozjel před vydáním knihy dost slušnou propagaci, dokonce byly i placky "Tým Anarchisti" nebo "Tým Renegáti". Já ale po dočtení vážně nevím, na jakou stranu bych se přidala, kdybych si měla vybrat. Máme tu Anarchisty, kteří byli hlavním tahounem jakéhosi povstání superlidí se schopnostmi za jejich práva, které se zvrhlo...no v anarchii a nadvládu gangů. Pak tu máme Renegáty, kteří se tváří jako ti hodní. Nastolili jakýsi mír a znovu se snaží obnovit systém, infrastrukturu a podobně, přičemž jakožto samozvaní vládci mají obrovskou moc. Lidé je v podstatě zbožňují a nutno dodat, že dělají, co umí, aby byl svět dle jejich názoru lepší.
Renegáti trpí problémem všech hrdinů, kteří se nedopatřením dostali k moci. Dělají co můžou, ale nezvládnou vychytat všechno, takže se vždycky stane, že jim na krku přistane nějaké obvinění, že měli udělat něco, co neudělali,...protože po bitvě je každý generál, že? Anarchisti jsou dost zoufalá banda. Trochu mi připomínali Magnetovu bandu z X-menů. Původně ušlechtilý nápad se díky metodám, které používají, už nedá považovat za ušlechtilý. A také jich po zásahu Renegátů moc nezbylo, takže i kdyby chtěli v knize hrát nějakou větší roli, stejně se zmůžou jen na nějaký útok, který nadělá trochu škody, ale výsledek v podstatě žádný. Takže vážně nevím, ani jedna strana mi nepřijde lákavá. 
Kniha sama o sobě se docela dobře čte. Jazyk je jednoduchý, navíc je to takové miloučké, nenáročné, oddychové, ale zároveň to nebylo v podstatě vůbec napínavé. Kdyby byla celá kniha o 150 stránek kratší, vůbec nic by se nestalo. Vynechaly by se pořád dokola opakované pocity hlavních hrdinů, příšerně podrobné popisy všeho, co dělají, kam jdou a kde se nachází a přidalo by se trochu napětí, nebo alespoň nějaký zvrat. Ale takhle kniha působí příliš rozvláčně, natahovaně a na to, jak je tlustá, se tam v podstatě nic zásadního neděje. Můžeme jen doufat, že si autorka pouze připravovala půdu pro další díl, kterým nás pak rozseká, ale vzhledem k tomu, že je to celé hrozně předvídatelné, tak mám z dalšího dílu trochu strach.
Co beru jako pozitivum, tak jsou obě dvě hlavní postavy. Nova a Adrian jsou oba sympatičtí, Adrian možná trochu víc. Navíc má vážně skvělou schopnost, kterou bych brala všemi deseti. Nova je dost zarputilá ve svých přesvědčeních a její motivace anarchistky a zároveň nenávist vůči renegátům časem trochu pokulhává a působí trochu uměle. Ale vesměs se mi četlo dobře z pohledu obou dvou hlavních hrdinů, takže s nimi jsem spokojená.
Upřímně si myslím, že to není špatná kniha. Mohlo by to být svižnější, autorka by mohla čtenářům nabídnout nějakou velkolepou scénu, nějaký velký zvrat, odhalení či alespoň posun vztahu hlavních hrdinů (i když třeba jen vůči některé vedlejší postavě). Protože na to, že je to kniha o superhrdinech, je tu málo toho superhrdinského a hodně toho romantického. Což by nevadilo, pokud by ta romantická linka byla alespoň trochu propracovanější a nebylo to jen: "On mi přinesl svačinu, asi se budu červenat...". Ale chápu, že asi nejsem úplně cílová věková skupina, takže pokud jste mladá slečna a chcete lehkou romantiku s pocitem, že čtete sci-fi, tak mohu vřele doporučit, takže v hodnocení jsem trochu mírnější. A také TA OBÁLKA je vážně luxusní!

65%

Série: Renegáti
Originální název: Renegades
Autor: Marissa Meyer
Překlad: Martina Šímová
Rok vydání: 2018
Rok vydání originálu: 2017
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 508

2 komentáře:

  1. Myslím si, že velký zvrat nebo jak říkáš odhalení tam rozhodně je...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, úplně na samotném konci, uvidíme, co se z toho vyloupne :)

      Vymazat